El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els aliats de Macron obtenen la majoria absoluta en la primera volta de les legislatives
  • CA

 

La coalició La República En marxa i Moviment Democràtic (REM-MÒDEM), aliada del president francès, Emmanuel Macron, s’ha imposat en la primera volta de les legislatives amb el 32,32 per cent dels vots, segons dades del Ministeri de l’Interior. El ministeri ha indicat que, una vegada finalitzat el recompte, en segon lloc han quedat els Republicans i els seus aliats (amb el 21,56 per cent); l’ultradretà Front Nacional (13,2 per cent), La França Insubmisa (11,02 per cent) i el Partit Socialista (7,44 per cent). Més lluny quedarien Europa Ecologia-Els Verds (4,3 per cent), el Partit Comunista (2,72 per cent) i altres formacions.

 

D’aquesta forma, els aliats de Macron obtindrien entre 400 i 455 dels 577 escons del Parlament, molt per sobre dels 289 necessaris per aconseguir una majoria absoluta. La coalició La Dreta –encapçalada pels Republicans– aconseguiria entre 70 i 130 escons, tal com ha recollit el diari local ‘Le Monde’. Les eleccions han estat marcades per l’escassa participació, xifrada pel Ministeri de l’Interior en el 48,71 per cent, la qual cosa suposa un rècord històric. L’anterior era de 2012, quan van acudir a les urnes el 57,2 per cent dels inscrits.

“França ha tornat”, ha proclamat el primer ministre francès, Edouard Philippe, en declaracions a la televisió francesa. “Diumenge que ve, l’Assemblea Francesa serà la personificació de la cara de la nostra República”, ha assegurat. Així, Philippe ha destacat que “per tercera vegada” els francesos han recolzat a les urnes a Macron i en aquesta ocasió serveixen per recolzar les primeres mesures adoptades pel president en política interna i internacional. Els partits polítics francesos en l’oposició han advertit que la majoria parlamentària aclaparadora que aconseguiran les formacions afins a Macron no deixarà espai per al debat democràtic.

 

“No és ni saludable ni desitjable que un president que va aconseguir solament el 24 per cent dels vots en la primera volta de les eleccions presidencials i que va ser triat en segona volta només per rebuig a l’extrema dreta tingui el monopoli de la representació nacional”, ha apuntat el primer secretari del Partit Socialista francès, Jean-Christophe Cambadélis. Des dels Republicans, segona opció més votada, François Baroin ha argumentat que el poder polític no hauria d’estar concentrat en un sol partit i la ultradretana Marine Le Pen ha afirmat que aquests resultats són “preocupants”, en particular per l’alta abstenció.

 

En resposta, un portaveu de REM, Jean-Paul Delevoye, ha assegurat que no hi haurà “rodet”. “Hi haurà respecte per l’oposició (…) Ha d’haver-hi respecte per les minories al debat. No va a ser una majoria dominant, sinó una majoria responsable”, ha subratllat.

Dur cop al partit socialista

 

Les eleccions legislatives han suposat un nou cop per al Partit Socialista, després de l’eliminació de Cambadélis i de l’excandidat presidencial socialista, Benoit Hamon. Segons resultats oficials, Cambadélis ha estat el quart candidat més votat del 16º Districte de París amb un deu per cent de vots, per darrere de la secretària d’Estat Mounir Mahjoubi (La República En marxa, 37 per cent) i Sarah Legrain (La França Insubmisa, 20 per cent), que es disputaran l’escó en la segona volta.

 

“La primera volta de les legislatives està marcada per una reculada sense precedents de l’esquerra, segons les primeres estimacions electorals”, ha afirmat Cambadélis després de conèixer-se els sondejos a peu d’urna. Hamon, per la seva banda, ha estat eliminat en l’11ª Circumscripció del departament de Yvelines, a la regió de París. “Aquesta tarda, els electors de la 11ª circumscripció del 78 han triat no renovar-me la seva confiança. Ha estat un honor representar-los durant cinc anys”, ha anunciat en el seu compte oficial en Twitter.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa