El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els alcaldes del PP de tot l’Estat s’alien per a fer front comú contra el “referèndum il·legal”
  • CA

 

Els alcaldes del PP es mobilitizaran públicament aquest dissabte a Màlaga en contra del referèndum de l’1-O amb la intenció d’exhibir el seu suport als regidors i funcionaris de Catalunya que es neguen a “participar i col·laborar” en el referèndum que consideren “il·legal”. “Ningú pot fer un ús fraudulent de les corporacions locals”, asseguren en una declaració que han elaborat. El text s’aprovarà en el Comitè de Governs locals del PP que es reuneix aquest dissabte a Màlaga i al qual assistiran el coordinador general del partit, Fernando Martínez-Maillo, el vicesecretari de Política Autonòmica i Local, Javier Arenas, i el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno, entre d’altres.

 

El cap de setmana passast Puigdemont va regre el suport de més de mig miler d’alcaldes a Barcelona —en un acte organitzat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM)— amb l’objectiu de donar suport a un manifest en el qual els ajuntaments es comprometien a cedir espais per al referèndum, donar suport al Govern i al Parlament, i no fer un pas enrere davant els “impediments polítics i jurídics de l’Estat”.

En el document del PP, sota el títol ‘Centrats en l’important’ i que avalen els seus regidors a tot l’Estat espanyol, els ‘populars’ recalquen que els polítics no estan per “crear problemes” sinó per solucionar-los i traslladen el seu “més ferm suport” a aquells càrrecs i funcionaris locals a Catalunya que “es neguin a participar i col·laborar en un referèndum il·legal”. “Els ciutadans han de saber que en aquests moments en els quals alguns pretenen utilitzar els ajuntaments per vulnerar la llei, els alcaldes del Partit Popular afirmem que ningú no pot fer un ús fraudulent de les corporacions locals, perquè són les institucions que garanteixen la cohesió territorial i en la seva vocació està atendre la protecció dels seus drets i la defensa de la seva llibertat”, afirma el PP. L’alcalde de Guadalajara i responsable de Política Local, Antonio Román, ha ressaltat que els regidors han d’actuar “dins la legalitat” i ha subratllat que la proposta “irracional” de fer un referèndum d’independència “no va enlloc”.

 

En el mateix document que s’aprovarà a Màlaga, el PP defensa garantir que tots els espanyols rebin els mateixos serveis en igualtat de condicions, amb independència de quin sigui el seu lloc de residència, alhora que aposta per mantenir una administració “eficient i sense duplicitats, per no gastar més del que s’ingressa i no dilapidar els recursos públics”. “No ens poden donar lliçons de municipalisme els que van deixar les arques públiques esquilades per la irresponsable negació d’una crisi econòmica i social profunda que es vaticinava ja des del 2008 i que va durar quatre anys fatídics, fins aconseguir el primer superàvit el 2012”, destaca el Partit Popular. Entre els reptes futurs, situa el nou sistema de finançament local, que, segons explica, haurà de basar-se en la corresponsabilitat fiscal entre totes les administracions públiques”, no suposar un increment de l’esforç tributari per als contribuents, i promoure “un adequat mecanisme de participació en els tributs de l’Estat i de les comunitats autònomes”.

 

En aquest sentit, el PP indica que totes les transferències de recursos des d’altres administracions per al finançament de les activitats ordinàries de les corporacions locals “haurien de tenir caràcter incondicionat, excepte les relacions amb projectes d’inversió en infraestructures”. Un altre dels reptes és el demogràfic, davant la despoblació rural. I aquí defensa que s’engeguin una estratègia nacional davant el repte demogràfic, que, segons afegeix, ha de partir d’un plantejament “global i transversal, conjunt i de futur, per pal·liar la problemàtica de l’envelliment, la despoblació i més desequilibris demogràfics”. El document del PP també al·ludeix a la modificació de l’Impost sobre l’Increment dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua) després de la sentència del Tribunal Constitucional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa