Els ajuntaments de Berga, Celrà o Argentona sí que obriran el 12-O

La majoria són consistoris governats per la CUP i ERC, però també n'hi ha de CiU

 

Ajuntaments d'arreu del país han decidit convertir el 12 d'octubre en un feiner més. Alguns ja fa anys que obren amb normalitat i aquest any s'hi havia sumat una les poblacions més grans de Catalunya, Badalona, fins que una interlocutòria judicial ordenant el tancament ha fet finalment desistir l'equip de govern. Tot i això, els regidors que governen el consistori han anunciat que seran de vuit del matí a dues del migdia davant l'edifici per atendre els ciutadans que ho vulguin. Altres poblacions que sí obriran amb normalitat perquè no hi ha hagut cap ordre judicial que els hagi ordenat el contrari seran Berga, Celrà (Gironès), Linyola (Pla d'Urgell), Argentona (Maresme) o la Vilella Alta (Priorat).

Alguns ajuntaments obriran en l'horari habitual d'atenció al públic perquè hi ha suficients funcionaris que han decidit anar a la feina però, en altres, treballaran de portes endins o seran només els regidors de l'equip de govern els que aniran al despatx. Els consistoris estan majoritàriament governats per la CUP i ERC però també n'hi ha de CiU.

 

Argentona i Sant Pere de Riudebitlles, regidors a la feina

L'Ajuntament d'Argentona (Maresme) no celebrarà la Hispanitat. L'alcalde de la CUP, Eudald Calvo, ha explicat que el govern municipal treballarà, però no tot. A Argentona, la CUP governa amb ERC, ICV i el PSC, i almenys els regidors socialistes ja s'han desmarcat de la iniciativa i faran festa. Pel que fa als treballadors, el govern dóna l'opció de bescanviar aquest dia per fer festa algun altre dia laborable de l'any, però en qualsevol cas les dependències municipals no obriran de cara al públic i tota la feina que es faci aquest dimecres serà de portes endins.

A l'Alt Penedès, aquest serà el segon any que l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles considera el 12 d'octubre com a jornada laborable. Si bé l'any passat l'oficina d'atenció al ciutadà va obrir en horari habitual, aquesta vegada no s'ha pogut garantir l'assistència d'un mínim nombre de treballadors i dimecres no hi haurà atenció al públic. Els empleats municipals que ho vulguin, però, podran anar a treballar i tindran l'opció de bescanviar el dia festiu per un altre dia de l'any. Els que sí que han assegurat que aniran a treballar a l'Ajuntament són els membres de l'equip de govern d'ERC i la CUP.Comarques gironines: experts en treballar

A les comarques gironines, els ajuntaments de Celrà (Gironès) i Viladamat (Alt Empordà) governats per la CUP ja són experts en convertir el dia 12 d'octubre en un feiner més. El 2012 van impulsar mocions al ple que aprovaven obrir "amb normalitat" aquest festiu. "Decidim treballar perquè considerem que és una festa imposada que vol transmetre valors d'hispanitat i de 'dia de la raza' que no representen la societat catalana actual", ha explicat l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que afegeix que, en la construcció del nou país, "aquesta festa no hi tindrà cabuda".Cornellà fins i tot ha declinat per correu electrònic la invitació que li ha fet arribar el subdelegat del govern espanyol per assistir a la festa patronal de la Guàrdia Civil assegurant que no poden perquè tenen feina. "Cap membre d'aquest govern assistirà a la seva festa perquè fa anys que hem declarat aquest dia com a laborable i nosaltres treballem", ha afirmat.L'Ajuntament de Celrà afirma que, des que van començar a treballar aquest festiu, "mai" han rebut cap avís ni notificació a nivell judicial contra la decisió d'obrir el dia 12 d'octubre. L'alcalde admet que hi ha alguns tràmits que no es poden fer perquè és un dia no laborable per a l'administració de l'Estat però remarca que es tracta d'un rebuig "simbòlic" a una festivitat que no senten com a pròpia.Aquests dos no són els únics ajuntaments de la demarcació que treballaran dimecres. També s'hi sumen Mieres (Garrotxa) i Verges (Baix Empordà), on la CUP governa des de les darreres eleccions municipals. Un municipi governat per CiU també obre portes el 12 d'octubre, es tracta de Les Planes d'Hostoles (Garrotxa), que per tercer any consecutiu ha decidit eliminar aquest festiu del calendari laboral. A la majoria d'ajuntaments tradicionalment han canviat el 12 d'octubre pel dia de Sant Jordi però, com que el 23 d'abril aquest any va caure en cap de setmana, els empleats que treballin dimecres podran triar un altre dia o bé l'equip de govern proposarà una nova data festiva.

 A la capital, Girona, l'ajuntament romandrà tancat, tot i que la CUP ha demanat al ple d'aquest dilluns que no es consideri festiu. L'equip de govern format per CiU i PSC s'ha compromès, com ja ha fet en anys anteriors, a obrir perquè els quatre regidors de la CUP puguin anar a treballar però sense serveis municipals que atenguin el ciutadà.Comarques centrals, una proposta a l'AMI

El govern cupaire de Berga treballarà per segon any consecutiu aquest 12 d'octubre i ha donat llibertat als treballadors perquè decideixin voluntàriament si volen treballar. Si ho fan, se'ls compensarà amb un altre dia de festa. Aquest any, l'executiu berguedà ha decidit fer un pas més i proposarà a la comissió executiva de l'AMI que els dies 12 d'octubre i 6 de desembre siguin laborables a Catalunya. En declaracions a l'ACN, l'alcaldessa, Montse Venturós, considera que el 12-0 és una data "eminentment franquista i colonialista" i creu que no és un dia festiu i "molt menys en ple procés de ruptura amb l'estat espanyol". "Els ajuntaments tenim molt a dir i, com administració pública, hem de posar sobre la taula la possibilitat de poder treballar en dies com aquests els valors dels quals no reconeixem ni compartim", ha assegurat. Al Bages, l'Ajuntament d'Artés (ERC i CUP) tindrà les portes tancades al públic, però el consistori ha preparat unes jornades de voluntariat per tal que tots els ciutadans que vulguin puguin treballar. A Navàs, l'equip del govern municipal liderat per la CUP té previst celebrar Junta de Govern i alguns treballadors han decidit que treballaran. Una decisió similar s'ha pres a Prats de Lluçanès (Osona), que, tot i que les oficines estaran tancades, l'equip de govern (ERC) anirà a treballar com un dia laborable i farà les seves tasques habituals. També el municipi osonenc de Viladrau (ERC i CiU) ha decidit treballar com un dia laborable qualsevol i es compensarà els treballadors que acudeixin al seu lloc de feina amb un altre dia de festa.Capellades –governat per la CUP- és un dels ajuntaments de la comarca de l'Anoia que ha decidit obrir aquest 12 d'octubre. Segons ha explicat a l'ACN el batlle de la població, Aleix Auber, els quatre regidors cupaires que formen l'equip de govern aniran a treballar com un dia qualsevol i s'ha donat llibertat als treballadors municipals per decidir si volen anar a treballar de forma voluntària. Si ho fan, se'ls compensarà amb un dia de festa que podran escollir voluntàriament. També a l'Anoia, el municipi de Sant Martí de Tous, governat per ERC amb majoria, ha decidit obrir les portes del consistori aquest dimecres. Enguany els treballadors podran compensar-ho amb el dia de festa que prefereixin del calendari, però de cara a l'any vinent l'alcalde de la població, David Alquézar, proposta que es faci festa el 23 d'abril per compensar el 12 d'octubre.

 

Comentaris