El TSJC pregunta a la fiscalia si ha d'investigar Aragonès i Jové per l'1-O

El president, Jesús Barrientos, Maria Eugènia Alegret i Carlos Ramos formaran la Sala d'Admissions que decidirà si assumeix la investigació d'Instrucció 13

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha preguntat a la fiscalia si cal investigar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el diputat i exsecretari general d'Economia Josep Maria Jové per un suposat delicte de desobediència en relació a l'1-O, com ha demanat el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. Els tres magistrats que formen la Sala d'Admissions, el president del TSJC, Jesús Barrientos, i els magistrats Carlos Ramos i Maria Eugènia Alegret, han de decidir si assumeixen aquesta part de la investigació.

 

El magistrat d'Instrucció 13 atribueix a Aragonès un delicte de desobediència per no haver impedit la celebració del referèndum de l'1-O tot i les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional (TC). Així apareix en l'exposició raonada que el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va enviar a l'alt tribunal català a finals de juliol. En aquest document, el jutge demana al TSJC que investigui Aragonès i també l'exsecretari general d'Economia Josep Maria Jové, en el seu cas per desobediència, malversació de fons públics i revelació de secrets, ja que tots dos són aforats per ser diputats al Parlament.

 

Segons el jutge, Aragonès, que en aquella època era secretari d'Economia, va rebre una notificació del TC sobre la suspensió del decret de normes complementàries per a la celebració del referèndum el 13 de setembre del 2017, advertint-lo del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". En la notificació, el Constitucional també advertia de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal", en les que podia incórrer Aragonès en cas no atendre aquest requeriment. Jové també va rebre la notificació, en el seu cas el 15 de setembre, segons el jutge.

 

El jutge conclou que, tot i la notificació per part del TC, ni Aragonès i Jové "van desplegar cap activitat per impedir la celebració del referèndum ni per revertir els actes que ja havien fet amb anterioritat a la citada notificació". Per això, considera que hi ha "sòlids indicis" que Aragonès hauria participat "com a autor" o com a "cooperador necessari" d'un delicte de desobediència, sense descartar algun altre delicte que es pugui derivar de la instrucció de la causa.

 

Pel que fa a Jové, el jutge demana que se l'investigui per malversació de fons públics, desobediència i revelació de secrets. En l'escrit, Ramírez Sunyer recorda el document 'EnfoCATs' i les agendes Moleskine trobades al registre de la casa de Jové. "Existeixen indicis suficients sobre la participació de Jové en la idea, desenvolupament i execució del full de ruta cap a la independència", assegura el magistrat, que també cita converses telefòniques i argumenta el presumpte delicte de malversació de fons públics a partir de despeses com la campanya del registre de catalans a l'exterior, del repartiment a Unipost o despeses del Diplocat, i el presumpte delicte de revelació de secrets per la confecció dels cens que s'haurien utilitzat per a la celebració de l'1-O.

 

 

El passat 8 de maig, el magistrat va remetre un escrit a Pablo Llarena perquè sotmetés al seu criteri la possibilitat d'incloure'ls a la causa pel delicte de rebel·lió. La fiscalia també havia fet la petició anteriorment, i el jutge Llarena també ho va rebutjar. En aquest segon cas, el jutge Llarena va argumentar que no veia indicis de la seva participació en el delicte de rebel·lió i, per tant, va decidir que el seu cas es continués instruint a Catalunya. 

 

En aquella resolució, Llarena ja avisava que això es feia "sense perjudicis" que les seves actuacions puguin comportar responsabilitats penals i que sigui el TSJC que se'n faci càrrec, ja que són diputats. 

 

Durant els registres del 20 de setembre, la policia va comissar a l'exsecretari general d'Economia, Josep Maria Jové, una llibreta 'Moleskine' amb anotacions sobre els plans per arribar a la independència. Aquest document s'ha usat per la Guàrdia Civil com a base de diversos informes.

 

Comentaris