El TS imposa una fiança de 20.000 euros a Manos Limpias per l'acció popular contra el jutge del 9-N

La quantitat fixada haurà de ser abonada en tres dies per poder prosseguir la tramitació de la querella contra el magistrat

La Sala Penal del Tribunal Suprem demana a Manos Limpias una fiança en metàl·lic de 20.000 euros per exercir l'acció popular contra Joan Manel Abril Campoy, el magistrat instructor al TSJC de la causa contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i altres exalts càrrecs per la celebració de consulta del 9-N del 2014.

 

L'alt tribunal imposa aquesta fiança abans de prendre la decisió sobre si admet la querella de Manos Limpias contra el magistrat per prevaricació en la instrucció i apunta que la quantitat fixada haurà de ser abonada en tres dies per poder prosseguir la seva tramitació de l'assumpte.

L'alt tribunal, en una acta de la que ha estat ponent el seu president, Manuel Marchena, destaca que aquesta fiança és "proporcionada" davant el fet notori que "alguns membres del sindicat Manos Limpias estan sent investigats per delictes greus, entre altres, el d'extorsió i el de pertinença a organització criminal, els quals haurien estat comesos, precisament, en relació a l'actuació com a acusació popular de la citada entitat en processos penals".

 

La resolució assenyala que en aquest context es posaria de manifest "almenys indiciàriament" un ús "espuri" de l'acció popular, "que estaria sent utilitzada com a instrument per alterar la seva pròpia configuració". Afegeix que la quantia fixada en concepte de fiança "està a l'alçada de les responsabilitats" que requereix el sindicat. 

L'alt tribunal recorda que l'acció popular porta en si la prestació d'una fiança, que haurà de ser proporcionada i equitativa de tal manera que no impedeixi a ningú, en funció de la seva condició econòmica, l'accés al procés negant-li així el seu dret a la tutela judicial efectiva.

 

La fixació de la fiança no s'estableix "simbòlicament", segons s'apunta a l'acta, sinó en relació a la naturalesa dels fets perseguits i a l'innegable interès públic que existeix per a la seva persecució, responent a més a les exigències de moderació i de facilitació d'accés a la jurisdicció que contempla la legislació reguladora de l'acció popular. 

 

Comentaris