El Tribunal de Cuentas tira pel dret amb Mas, Ortega, Rigau i Homs

La Generalitat ha presentat un recurs perquè s'han vulnerat els terminis per presentar al·legacions. Es preveu que aquest organisme comenci a embargar béns abans de l'1-O

 

El Tribunal de Cuentas prem l'accelerador per iniciar el setge al patrimoni personal d'Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, als quals podria reclamar una fiança conjunta de 5.129.833 euros, xifra que segons la Fiscalia es va utilitzar indegudament per a la convocatòria i desenvolupament del 9-N. Vulnerant el calendari previst perquè la defensa pugui presentar al·legacions, que finalitza el 4 d'agost, aquest tribunal, que va actuar d'ofici malgrat que el TSJC -i el Suprem en el cas d'Homs- havia dictat una sentència que no contemplava la malversació de fons públics, ja ha nomenat un delegat instructor del cas una setmana abans que finalitzi el termini de presentació d'al·legacions per part de la defensa, el 4 d'agost.

 

Per tant, el Tribunal de Cuentas dóna per fet que l'informe determinarà que hi ha indicis de delicte en el paper dels quatre ex-alts càrrecs del Govern en el novembre del 2014, i que per tant, hi haurà instrucció del cas. "Vulneren els procediments administratius i judicials i tiren pel dret sense respectar els drets de defensa", assenyalen a El Món fonts properes a la defensa de Mas, Ortega, Rigau i Homs. De fet, els serveis jurídics de la Generalitat confirmen a aquest diari que ja han presentat un recurs per impugnar el nomenament de l'instructor de l'expedient, precisament perquè no s'ha esgotat el termini per presentar recurs per part de la defensa. A més, ja s'ha requerit documentació als afectats.

 
Imatge de Mas, Ortega i Rigau fent el gest simbòlic de repetir el vot del 9N al Museu d'Història el 5 de febrer | ACN

 

Aquest instructor és l'encarregat d'elaborar un informe que determini si hi ha responsabilitat comptable, és a dir, si per a la celebració del 9N es van utilitzar diners públics de manera irregular. Si l'informe és afirmatiu, Mas, Ortega, Rigaui Homs hauran de dipositar una fiança de 5.129.833 euros. En cas que no puguin afrontar-la, es procediria a l'embargament dels béns i dels sous o pensions en la part corresponent que permet la llei. Sobre aquesta qüestió, l'exconsellera Joana Ortega, que avui ha visitat el Parlament acompanyada d'Irene Rigau, ha assenyalat que calculen que el Tribunal de Cuentas iniciarà l'embargament dels seus béns "abans de l'1 d'octubre, perquè la gent tingui por". Alhora, ha explicat que de forma oficial el Tribunal de Cuentas no comunica res als afectats, sinó que la Generalitat és la interlocutora, motiu pel qual "els serveis jurídics s'encarreguen dels tràmits fins que haguem d'exercir la nostra defensa una vegada s'iniciï el procediment".

 

Comentaris