El Tribunal de Comptes obre el procediment per embargar béns a Puigdemont i altres exalts càrrecs

Designa un instructor que emetrà un informe sobre la quantitat suposadament malversada

El Tribunal de Comptes ha activat la segona fase del procés d’embargament preventiu contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i 16 exalts càrrecs més pel suposat desviament de fonts públics per fer realitat el referèndum de l’1-O, segons han informat fonts d’aquesta institució. El Tribunal actua fruit de les querelles que van interposar la Fiscalia d’una banda, i Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució de l’altra. Té sobre la taula un primer informe emès per la consellera Margarita Mariscal de Gante, que a finals de maig va tancar la fase preliminar del procés un cop va concloure que existien indicis d’irregularitat en l’ús de diner públic del Govern. Ara el Tribunal de Comptes ha nomenat un delegat instructor que, un cop practicades noves diligències, redactarà una ‘acta de liquidació provisional’ que determinarà les quantitats i els autors de la suposada malversació, i que anirà seguit de l’activació de l’embargament ‘preventiu”.

La denúncia presentada per Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució reclama als investigats 2 MEUR pels costos del referèndum i fins a 87 MEUR més pel cost de l'operació 'Copèrnic' per enviar policies a Catalunya. La de la Fiscalia no fixa quantitat. La denúncia de Societat Civil es dirigeix contra Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. A banda del govern en ple, la demanda també s'adreça contra els consellers que van plegar abans de l'1-O: Neus Munté, Jordi Baiget, Meritxell Ruiz i Jordi Jané.

Ara l’instructor de la causa haurà de practicar més diligències i redactar el que s’anomena ‘acta de liquidació provisional’ per determinar la xifra concreta que, al seu entendre, s’ha malversat i cal retornar a l’Administració, així com els suposats responsables. Aquesta ‘acta de liquidació provisional’ es lliurarà a les parts en paral·lel al fet que el Tribunal posarà en marxa un ‘embargament preventiu’. Segons fonts del Tribunal de Comptes, un cop superada aquesta fase s’entrarà a la del procés jurisdiccional, on el Tribunal emetrà un edicte que s’enviarà a les parts i al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per fer públic que es du a terme el procés i iniciar les vistes.

Aquesta fase acabarà amb una sentència en primera instància que es podrà recórrer en apel·lació a la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes, primer, i al Tribunal Suprem, després. En paral·lel, el Tribunal de Comptes també té obert un altre procediment fruit d’una querella del fiscal Miquel Ángel Torres per suposades irregularitats en l’ús de diner públic per promoure el procés independentista a l’exterior. En aquest cas, el procediment es va engegar a petició de la Comissió mixta del Congrés i del Senat de relacions amb les corts. Anteriorment el Tribunal de Comptes ja va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar 4.946.788,16 euros per l'organització del procés participatiu del 9 de novembre de 2014. 

 
 

Comentaris (7)
Joan Sala Fa 2 mesos
No en tenen prou amb arruïnar la vida dels càrrecs polítics que han d'arruïnar la vida de les seves famílies . Només se m'acut que dir-los MISERABLES però els diria de bon grat alguna cosa molt més gruixuda
Dolors Fa 2 mesos
Lladres!!! Ja han trobat la "bicoca"
JordiP Fa 2 mesos
Què curiós. Després dels testimonis sobre la malversació mai provada però demostrada fefaentment la seva existència al "Judici al Procés" al TS, ara surten aquests denunciant el mateix. No quedàvem que no es pot processar dos cops per la mateixa imputació? O, és que han captat que la iniciativa popular acaba reunint prou diners per pagar aquestes fiances (i multes, si s'escau) i volen reomplir la caixa?
Tronc Fa 2 mesos
Lladres!!!!
Comença una altra diversió Fa 2 mesos
Amb el que li agrada la pasta a Puigdemont, s'ho passarà pipa quan ho deixin sense un duro.
La baula Fa 2 mesos
Ets un miserable, no et miris al mirall quect'enverinaràs.
Pep Fa 2 mesos
Que vagin Belgica a cobrar, el MHP, ja no te casi res al seu nom.
merda de pais Fa 2 mesos
Sense haver provat la malversació ? quina justicia es aquesta?