El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El temple expiatori del Tibidabo fa net amb el feixisme
  • CA
L’escut dels Salesians ocupa el lloc de l’antic escut franquista | Jordi Borràs

 

El temple expiatori del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo rep els visitants amb el missatge Templo expiatorio de España. I fins fa ben poc, també els rebia amb un gran vitrall que contenia un escut franquista amb l’àguila de Sant Joan i les inscripcions Una, grande y libre i Plus Ultra. Es desconeix la data exacta de la seva instal·lació, però el més probable és que hi sigui des de l’any 1961, quan van finalitzar les obres d’aquest temple iniciat el 1902, obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia i posteriorment del seu Josep Maria Sagnier i Vidal. Però la publicació per part d’El Món de les fotografies d’aquest vitrall amb simbologia franquista el desembre del 2016 va servir perquè el rector del temple, que tot just havia arribat al càrrec el setembre del 2016, decidís retirar l’escut. I ara, com ha pogut constatar El Món sense que el temple n’hagi fet cap publicitat, el lloc d’aquest escut l’ocupa un escut de la congregació dels Salesians. 

 

El rector del temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo ha explicat a El Món que la raó per la qual l’escut franquista encara era visible és perquè “senzillament, no ens havíem adonat que hi era, perquè es trobava rere l’orgue i no era massa visible. Arran de la informació publicada –el Món va informar-ne el desembre del 2016-, ens en vam adonar i vam fer el que calia, en aplicació de la llei de memòria històrica del 2007″.

 

Aquest escut no estava registrat a l’inventari del Memorial Democràtic, però des de la Comissió de la Dignitat van anunciar que demanarien als Salesians “la seva retirada immediata, per dignitat i per la memòria de les víctimes del franquisme, i perquè es tracta d’un temple molt visitat que acaba projectant als turistes una imatge de Catalunya que no es correspon amb la realitat”, assenyalava aleshores seu portaveu, Josep Cruanyes. 

 

 

Aquest santuari apareix a les guies turístiques de Catalunya com un atractiu arquitectònic de primer ordre -el temple cobra 3 euros per utilitzar l’ascensor que duu a la part superior per veure les vistes de la ciutat-, reforçat per la seva ubicació al cim de la muntanya del Tibidabo, a tocar del parc d’atraccions. De manera que la retirada del vitrall és una bona notícia per a la imatge del país. Malauradament, altres recintes religiosos de Catalunya conserven simbologia feixista i es neguen a retirar-la escudant-se en el fet que Llei de memòria històrica del PSOE és incompleta, perquè deixa els espais religiosos en una situació de privilegi en considerar els símbols que es troben dins com a elements d’estricte record privat. Molts altres recintes eclesiàstics conserven elements feixistes de forma totalment impune, però el temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo ja ha quedat net de feixisme. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa