El TC suspèn el nou reglament del Parlament que permet la desconnexió exprés

L'Alt Tribunal admet a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol el divendres passat contra la llei aprovada per JxSí i la CUP

 

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la reforma del reglament aprovada pel Parlament de Catalunya. L'admissió a tràmit suposarà la suspensió cautelar automàtica del reglament, en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte les normes impugnades per l'Estat durant un període inicial de cinc mesos. 

 

La decisió de l'alt tribunal deixa sense efectes les normes impugnades per l'Estat durant un període inicial de cinc mesos. El Tribunal, reunit de manera extraordinària -el calendari de plens dels magistrats no preveia cap sessió fins al setembre-, culmina així la tasca que va iniciar dijous de la setmana passada el Consell d'Estat, que va aprovar un dictamen favorable al recurs, i del govern espanyol, que va aprovar la impugnació el divendres.

La llei, aprovada amb els vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, va ser molt discuida a la cambra per la resta de l'oposició, que va coincidir a denunciar que la reforma s'ha fet a mida perquè l'independentisme pugui aprovar pel procediment de lectura única –lleis exprés- algunes lleis, entre les quals, podrien ser la del referèndum i la de transitorietat jurídica. Mariano Rajoy, amb l'aval del Consell d'Estat, va anunciar divendres passat que presentaria un recurs al Tribunal Constitucional per tal de demanar a l'Alt Tribunal la suspensió de la normativa.

 

Segons l'executiu que presideix Mariano Rajoy, la reforma "vulnera l'article 23.2 de la Constitució i l'article 29.1 de l'Estatut de Catalunya relatius al dret dels ciutadans a participar als afers públics a través dels seves representants". El recurs de l'Estat utilitza com a base d'informe d'observacions i propostes jurídiques i tècniques de la Junta de Lletrats del Parlament de Catalunya del 21 de juny del 2017 i el dictamen 7/2017 del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). 

 

Segons el govern espanyol, en aquests dos documents "se suggereix la pertinença d'introduir un tràmit d'esmenes al procediment de lectura única de les proposicions de Llei" i es conclou que "el dret d'esmena és una part fonamental de l'article 23.2 de la Constitució". La reforma del Reglament, afirma La Moncloa, "suposa una limitació del dret d'esmena imposat per la majoria sobre la minoria que no existia en l'anterior regulació", on per activar el procediment de lectura única calia la signatura de tots els grups parlamentaris.

Advertiment personal a Forcadell i la Mesa

 

 

El Tribunal ha acordat també donar traslladat al Congres i al Senat, així com al Parlament i a la Generalitat, que disposarà de quinze dies per a personar-se al procés i formular al•legacions. A més, ha decidit la notificació personal de la providència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; al vicepresident primer de la Mesa, Lluís Guinó; al vicepresident segon, José Maria Espejo-Saavedra; i als secretaris primera, Anna Simó; segon, David Pérez; tercer, Joan Josep Nuet; quarta, Ramona Barrufet; al secretari general, Xavier Muro, i al lletrat major de la cambra, Antoni Bayona. 

 

A tots ells els adverteix del "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". En particular, del seu deure d'abstenir-se d'"iniciar, qualificar, introduir en l'odre del dia de qualsevol òrgan del Parlament i, en general, de dictar cap acord que impliqui la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única en aplicació de l'impugnat apartat segons de l'article 135 del Reglament". Tot seguit els adverteix de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en la que poguessin incórrer en cas d'incomplir aquest requeriment". 

 

Per últim, estableix la publicació del contingut de la resolució tant al BOE com al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i habilita el mes d'agost per a la tramitació del recurs d'inconstitucionalitat, puntualitzant que l'admissió a tràmit i la suspensió cautelar acordades no suposen un avançament del pronunciament que acabi fent sobre el fons del recurs.

 

Comentaris