El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC reconeix el dret del PDECat a tenir grup propi al Senat
  • CA

 

 

El Tribunal Constitucional ha donat “un dur revés a la mesa del Senat i al Partit Popular” amb l’anul·lació de prohibir l’existència del grup parlamentari del Partit Demòcrata al Senat per unanimitat dels membres de la sala del TC. Segons la sentència, a la què ha tingut accés El Món, el Constitucional destaca que “no hi ha hagut un tracte d’igualtat amb altres grups” i que “la mesa del senat ha actuat amb motivació política”. Segons el portaveu del PDECat al Senat Josep Lluís Cleries, que ha comparegut al Senat acompanyat de la Coordinadora General, Marta Pascal, no tenir grup parlamentari “ha restat visibilitat al partit i als seus senadors”. Cleries demana que es restitueixi el grup parlamentari el més aviat possible “recuperant els nostres drets amb caràcter retroactiu”, ja que amb la sentència el grup queda constituït amb data d’1 d’agost, quan la mesa del Senat es va pronunciar negativament per primer cop.

 

 

Per Cleries, el que constata la sentència del Tribunal Constitucional és “la forma d’actuar del PP al Senat, partidista i sectària” i argumenta que “volien que anéssim de genolls a demanar-los alguna cosa, ja que teníem un problema i és que no havíem pactat res amb el PP, malgrat tenir majoria absoluta”. Cleries defensa que “vam presentar un recurs d’acord amb la sol·licitud i hem esperat pacientment, sense trucar ni pressionar ningú”. El senador ha etzibat que “ens agradaria confiar sempre en la justícia”. Ara, els senadors del PDECat esperaran al fet que es reuneixi la mesa, dilluns, per tenir més detalls de com es restituirà el grup parlamentari que té efectes d’1 d’agost.

 

Per la Coordinadora General del PDECat, Marta Pascal, “el que hi havia era ganes de silenciar el que representem” i recorda que “en democràcia el pluralisme polític s’ha d’acceptar”. Pascal ha recordat que “ha haver-hi crítiques pel fet que acudíssim al Tribunal Constitucional” i reconeix que el camí fins a l’aprovació del recurs “no ha estat gens fàcil”. No obstant, posant en valor la tasca dels senadors del PDECat, la Coordinadora General del partit afirma que “hem seguit treballant per buscar els nostres espais malgrat que ens han posat molts problemes, treballant amb el mateix ímpetu”. Pascal també ha recordat les paraules del líder de Ciutadans Albert Rivera, que fa quasi un any va afirmar que “els independentistes no tindran grup propi”.

 

Més diners, més representació, més personal

 

Tenir grup propi a la cambra alta no és una qüestió menor. A banda que els senadors passaran del grup mixt a estar sota el paraigua de Grup Parlamentari Català al Senat Partit Demòcrata Català, l’assignació pressupostaria que reben també variarà. Ara, els senadors del PDECat reben una assignació per diputat i una subvenció de grup que s’han de repartir entre els 17 senadors del grup mixt. Amb la constitució del grup propi, el PDECat rebrà una subvenció directa i a més podrà demanar el reemborsament amb caràcter retroactiu del cost de la tramesa censal de les passades eleccions. Tenir grup propi també els garanteix més espai en les comissions, en el ple i en les preguntes al govern. A més, facilita que el Senat posi més personal de confiança a la seva disposició.

A banda dels quatre diputats del PDECat, el grup parlamentari català al Senat l’integraran també dos senadors de Coalició Canària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa