El TC es reunirà dilluns per suspendre la reforma del reglament

El recurs del govern espanyol ha entrat al Registre del tribunal durant la compareixença de Rajoy

 

El Tribunal Constitucional (TC) es reunirà el pròxim dilluns a les 17.30h en un ple extraordinari per admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la reforma del Reglament del Parlament. L'admissió a tràmit suposarà la suspensió cautelar automàtica del reglament, en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte les normes impugnades per l'Estat durant un període inicial de cinc mesos. Es tracta d'una reunió extraordinària, perquè el calendari de plens dels magistrats no plantejava cap altre sessió fins al mes de setembre. El TC culminarà d'aquesta manera la tasca que va iniciar dijous el Consell d'Estat, que va aprovar un dictamen favorable al recurs, i del govern espanyol, que ha aprovat la impugnació aquest divendres.

El recurs portarà incorporada la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució, que força els magistrats a suspendre cautelarment qualsevol norma impugnada per l'Estat des del mateix moment en què l'admeten a tràmit. L'escrit del govern espanyol es dirigeix contra l'apartat 2 de l'article 135 del Reglament adduint que "la finalitat declarada de la reforma és facilitar el referèndum inconstitucional d'autodeterminació". 

 

 

Segons l'executiu de Rajoy, la reforma "vulnera l'article 23.2 de la Constitució i l'article 29.1 de l'Estatut de Catalunya relatius al dret dels ciutadans a participar als afers públics a través dels seves representants". El recurs de l'Estat utilitza com a base d'informe d'observacions i propostes jurídiques i tècniques de la Junta de Lletrats del Parlament de Catalunya del 21 de juny del 2017 i el dictamen 7/2017 del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. 

 

 

Segons el govern espanyol, en aquests dos documents "se suggereix la pertinença d'introduir un tràmit d'esmenes al procediment de lectura única de les proposicions de Llei" i es conclou que "el dret d'esmena és una part fonamental de l'article 23.2 de la Constitució". La reforma del Reglament, afirma La Moncloa, "suposa una limitació del dret d'esmena imposat per la majoria sobre la minoria que no existia en l'anterior regulació" on per activar el procediment de lectura única calia la signatura de tots els grups parlamentaris. 

 

Comentaris