El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC admet a tràmit el recurs de PP i Cs contra els pressupostos de la Generalitat
  • CA

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest divendres el recurs que el PP i Cs van presentar contra les partides dels pressupostos de la Generalitat destinades a fer possible el referèndum. Els magistrats ja van suspendre cautelarment aquests apartats el 4 d’abril, quan van admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol, que incorporava la petició de la suspensió automàtica dels preceptes impugnats. El TC enviarà ara la documentació de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al govern espanyol i al Parlament de Catalunya, que disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients. L’admissió a tràmit no suposa un pronunciament dels magistrats sobre el fons del recurs, que resoldrà en el futur.

Com el que va presentar el govern espanyol, el recurs de PP i Cs es dirigeix contra els apartats 1 i 2 de la disposició addicional 40, que preveu el finançament del referèndum; i diversos articles que consideren que també hi fan referència. 

 

Pel que fa a la disposició addicional 40, les dues formacions asseguren que vulnera diversos articles de la Constitució ja que és contrària a la sobirania del poble espanyol, a la indivisibilitat de la nació espanyola, al principi de submissió dels poders públics a l’ordre jurídic, al principi de seguretat jurídica i de publicitat, així com també a normes sobre drets reconeguts en l’ordenament internacional. Afegeix que la Generalitat no disposa de competències en matèria de consultes referendàries, i per tant, no en poden organitzar una. 

Pel que fa a la resta d’articles, el recurs constata la “dificultat” que han tingut per tal de determinar quines són les que estan dirigides al referèndum ja que el Govern practica un “confés secretisme” al respecte en els comptes. Finalment, recorren l’article 4 que té partides destinades a ‘Processos electorals i consultes’ i ‘Processos de participació ciutadana’ i el programa ‘Organització, gestió i seguiment de processos electorals’, entre d’altres. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa