El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El taló d’Aquil·les del PSC
  • CA

 

El taló d’Aquil·les del PSC és el propi PSC. Els socialistes catalans celebren unes primàries per decidir qui lidera el partit, dividit fins aquest dissabte al vespre entre miquelistes i parlonistes. Fonts de la direcció consultades per El Món afirmen que precisament aquesta situació és el punt feble del partit: “Hi hauria d’haver hagut unitat, i no dues candidatures que ens afebleixen”.

El candidat a la reelecció, Miquel Iceta, és vist dins del PSC com un símbol de la feina ben feta, de l’ordre i l’estratègia, i de les accions ben calculades. Al seu torn, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, representa la política amb més futur per endavant. Sigui com sigui, en el combat de dissabte l’un guanyarà, i l’altre perdrà.

Partit perdut

 

Des de l’aparell del partit admeten que la partida de dissabte ja està perduda, sigui quin en sigui el resultat. “Com en un partit de bàsquet, no hi ha empat possible, només hi pot haver victòria o derrota”, han afegit. I és que, per gran part de la direcció socialista, el que hauria d’haver fet el PSC era unir les dues candidatures i fer front comú.

 

Però la insistència de Parlon en presentar-se per separat ha dividit el partit inevitablement. “Amb aquesta situació sortirem perdent sí o sí, passi el que passi dissabte el resultat ens farà mal”, confessen es del pinyol socialista. I és que, miquelistes o parlonistes, tots reconeixen que tant un candidat com l’altre encara tenen recorregut dins del PSC.

 

El líder del PSC, Miquel Iceta | Jordi Borràs

 

De fet, des de l’equip de Parlon expliquen que “en Miquel ha fet molta feina al partit i encara en té molta per fer, no s’entendria que se’l perdés com a actiu”. I, per altra banda, els miquelistes afegeixen que l’alcaldessa de Santa Coloma té “molt futur per endavant, i si perd es cremarà un cartutx molt vàlid per al partit”.

 

Recuperar el vol

 

El PSC va tocar el cel l’any 1999 amb 50 diputats al Parlament de Catalunya. Però el 27-S de 2015 els socialistes només van obtenir 16 escons. El partit està en hores baixes, i l’actual direcció reconeix que els propers mesos seran difícils.

 

“No hem calculat bé la pròpia estratègia, i internament hem gestionat malament els resultats”, han confessat des de l’aparell del PSC. De fet, la pròpia Parlon s’expressava en aquest sentit en una entrevista a El Món, on afirmava que el partit “ha d’abandonar la mentalitat institucional”. A Nicaragua saben que el partit està lluny de tornar a ser el que era.

 

Parlon critica que el PSC no ha assumit que ja no és un partit de Govern | Jordi Borràs

 

Però consideren que si Iceta guanya les primàries se’l podrà revaloritzar i enfortir un partit que buscarà aprofitar el valor de Parlon com a número dos. Tot i això, caldrà veure quin paper voldria acceptar ella. Pel contrari, si l’alcaldessa de Santa Coloma supera Iceta, el PSC haurà de buscar la manera de no perdre Iceta per tal de tornar a alçar el vol dels socialistes catalans.

 

“Ja no tenim res a perdre, ara només podem anar amunt”, han comentat des del pinyol del partit, després que l’enquesta del CEO d’aquest divendres els situï com a tercera força al Parlament, ja per davant de C’s.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa