El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sobiranisme impulsa els universitaris a sortir al carrer per reivindicar l’1-O
  • CA
Laura Turull, Mireia Boya, Josep Nuet i Alba Vergés a la UB
Laura Turull, Mireia Boya, Josep Nuet i Alba Vergés a la UB | J.A.G.

 

Els universitaris independentistes, que l’any passat es van mobilitzar massivament per donar suport al referèndum, intenten prendre una nova embranzida a pocs dies del primer aniversari de l’1-O. Ho han fet aquest dijous en un acte a l’Aula Magna de la UB on han convidat diferents representants polítics i de les entitats a reflexionar sobre el futur del procés català. L’acte, convocat per la plataforma Universitats per la República, ha coincidit amb el primer aniversari de la vaga i manifestació del 27 de setembre, quan més de 70.000 universitaris van omplir els carrers de Barcelona per reivindicar l’1-O.

 

Des del faristol, representants de UxR han demanat al sobiranisme una acció unitària per fixar un full de ruta que faci efectiu el mandat de l’1-O. Una crida a la unitat que no ha agradat gaire a l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya, una de les convidades a l’acte, que ha aprofitat la seva intervenció per estirar les orelles als universitaris: “On està l’esperit crític dels estudiants? Éreu la punta de llança de la mobilització al carrer i ara ens fan una crida a la mobilització (la marxa pels drets civils [referència a una proposta de Quim Torra] que no sabem quan començarà) quan en realitat és que ens estan enviant la BRIMO a la Plaça Sant Jaume per desallotjar l’Acampada per la Llibertat. Si aquesta és la unitat que demana tothom en tots els actes, no la vull ni veure”.

 

Boya ha demanat als universitaris que es mobilitzin en els propers dies i els ha emplaçat a ocupar la plaça Sant Jaume des de divendres a la nit i “col·lapsar el centre de Barcelona” per evitar la manifestació dels policies que pretenen homenatjar els agents que van participar en les càrregues de l’1-O. L’exdiputada de la CUP ha assenyalat que “un poble organitzat i mobilitzat és imparable” ni s’ha mostrat convençuda que “o ens para ningú ni la CNP ni el govern de l’Estat espanyol, ni que treguin el rei, sembla que ho hem oblidat”.

 

 

En el mateix acte, ha intervingut la filla del conseller Jordi Turull, Laura Turull, que ha fet un repàs del darrer any. “Aquest no ha estat un any fàcil, ara la incertesa ens comença a passar factura a les famílies en molts aspectes, sobretot en l’emocional”, ha dit Turull, estudiant de Dret a la UPF. La filla de Turull ha admès que “tenir un pare a la presó no s’acostuma ningú, les visites a la presó ni consolen ni alleugen, sinó que cada vegada es converteixen més dures i esgotadores”.

 

Més crides a la mobilització han arribat per part de la diputada de JxCAT Aurora Madaula: “No serà fàcil, per això us demano que continueu empenyent, que sortiu al carrer, que no espereu que hi hagi sentències”. Per part d’EUiA, el coordinador general, Josep Nuet, que ha aprofitat per reivindicar el 15-M i l’1-O, però ha advertit que si bé l’any passat “vam tocar el cel” hi ha moltes coses que no es van poder fer i això obliga a una reflexió per no cometre els mateixos errors. En l’acte també hi ha intervingut la consellera de Salut, Alba Vergés, en representació d’ERC, que ha defensat el paper de Carme Forcadell i la resta de presos polítics i exiliats per “donar la veu al poble”.

 

Des de les entitats, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat als estudiants que se segueixin mobilitzant per tal reivindicar l’1-O, que és, ha subratllat, on estan totes les respostes: “Teniu molta força a les vostres institucions, teniu vot, voteu als degans i deganes, i l’heu de saber exercir, no només amb una mobilització, amb un treball més continu i sòlid”, ha assenyalat Paluzie, defensant que al capdavant de les universitats catalanes hi hagi persones que defensin el dret d’autodeterminació.

 

El president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha tancat l’acte recordant els professors universitaris “represaliats i perseguits” al llarg d’aquest darrera any i ha denunciat que no han obtingut el suport suficient per part de les direccions de les universitats. Mauri ha emplaçat els estudiants a tornar a ser “la punta de llança i a posar-se al capdavant de les mobilitzacions per la democràcia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa