El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Síndic demana a l’Estat ratificar el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans
  • CA

 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat a l’Estat que ratifiqui el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans, que estableix la possibilitat que els tribunals nacionals demanin opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans abans d’emetre una sentència que pugui entrar en conflicte amb drets establerts en el conveni europeu.

 

En roda de premsa aquest dimarts, el Síndic ha explicat que el 7 d’agost va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè iniciï els tràmits per ratificar aquest protocol, ja que va entrar en vigor l’1 d’agost d’enguany i ha estat ratificat per una desena d’estats europeus, però Espanya no ho ha fet.

 

Per fer-ho, és necessari que el Congrés ho aprovi per majoria simple i que el govern espanyol ho ratifiqui.

 

Ribó ha dit que l’Estat havia ratificat fins ara tots els protocols de la Convenció Europea de Drets Humans, i considera necessari ratificar aquest també per “estar en la primera línia de la garantia de drets humans”.

 

Per això, ha advertit que, si l’Estat no ratifica el protocol 16, estarà “creant una falta de garanties de drets humans” a Espanya.

 

Ha assegurat que encara no ha obtingut resposta de Sánchez i que també ho ha enviat al Defensor del Poble, el seu homòleg a l’Estat.

 

L’adjunt general al Síndic, Jaume Saura, ha explicat que el protocol 16 dóna la potestat al Tribunal d’Estrasburg a fer opinions consultives sobre sentències de tribunals nacionals, com el Tribunal Constitucional o el Tribunal Suprem a Espanya, per “prevenir la vulneració del conveni europeu”.

 

Així, el TC i el Suprem podrien demanar opinió a Estrasburg abans d’emetre una sentència sobre un cas en què es vegin afectats drets previstos en el conveni europeu.

 

Encara que l’opinió del Tribunal Europeu no és vinculant, “determinarà la jurisprudència” i és probable que el tribunal nacional adapti la seva decisió a la interpretació que hagi fet Estrasburg, ha afirmat Saura.

 

“És una eina que permetrà evitar a posteriori sentències condemnatòries contra els estats“, ha destacat, i ha posat com a exemples el cas sobre la Doctrina Parot i la sentència sobre la crema de fotos del rei espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa