El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El referèndum refà els blocs al Parlament
  • CA

 

Fins que Carles Puigdemont va anunciar el “referèndum o referèndum” durant la qüestió de confiança, el Parlament estava dividit en dos blocs: El sí i el no a la independència i al full de ruta, amb JxSí i la CUP en un costat, i el PP, C’s, el PSC i CSQP en l’altre. Dos blocs que s’han reproduït a la cambra catalana cada vegada que el Parlament ha votat alguna qüestió relacionada directament amb el full de ruta. Ho ha estat la qüestió de confiança i també les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Però haver posat sobre la taula el referèndum ha provocat un petit terratrèmol a l’hemicicle, de resultes del qual s’ha passat dels fronts del sí i del no –tot i que CSQP mai no ha volgut formalitzar la seva inclusió al bloc del no- al front del sobiranisme i del no al sobiranisme. 

El grup parlamentari de la CUP | Jordi Borràs

 

 

El referèndum ha refet els blocs al Parlament, i la prova més clara és que aquest vespre la Mesa del Parlament analitzarà dues propostes de resolució que insten la cambra catalana a la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya. Una de les resolucions, tal i com va avançar el Món tot just finalitzada la votació de la qüestió de confiança, la presenten conjuntament Junts pel Sí i la CUP, i l’altra, CSQP. 

 

La resolució independentista, gestada des de fa dies, s’ha tancat durant el matí, i inclou l’acord que el referèndum es dugui a terme durant el mes de setembre de 2017 -i no al juliol, com demanava inicialment la CUP-, sense que es concreti cap dia. Tampoc no inclourà la paraula “unilateral”, perquè tots dos grups consideren que és innecessari, tenint en compte que el relat polític ha estat molt clar sobre la celebració del referèndum al marge que l’Estat vulgui asseure’s a negociar o no. La resolució que presentaran aquest vespre també inclourà que abans que acabi aquest 2016 es posi en marxa la comissió d’impuls, control i execució del referèndum, una proposta que va sortir de la CUP.

Pel que fa a la resolució de CSQP, Junts pel Sí no descarta donar-hi suport si la seva orientació política no es contradiu amb el posicionament clar del grup parlamentari de celebrar un referèndum amb permís o sense, mentre que la CUP dóna per gairebé descartat un vot favorable a la proposta del grup que lidera Lluís Rabell. La proposta de CSQP no inclourà de forma explícita el concepte “referèndum pactat amb l’Estat”, perquè deixarà la porta oberta a un altre tipus de reconeixement que pugui venir per la comunitat internacional si hi ha una participació massiva i els compleixen totes les garanties democràtiques. I és aquí on es podria agafar JxSí per donar-li un vot afirmatiu. També remarcarà que “el referèndum no ha de dissenyar-se només per al 48% dels independentistes declarats, “sinó que ha d’interpel·lar massivament a tots els catalans, és a dir, ha de ser un referèndum del 80% dels catalans, que estan a favor del dret a decidir”, han explicat fonts de CSQP a El Món, tot recordant que s’ha d’evitar que el PP, C’s i el PSC facin “boicot” al referèndum. 

 

En qualsevol cas, tant si JxSí acaba donant-hi suport com si no, el Parlament tindrà 83 diputats compromesos amb l’exercici del dret a decidir a través d’un referèndum. Un canvi de majories que deixarà en una situació molt més complicada el PP, C’s i el PSC, que ja han anunciat que presentaran batalla contra el referèndum. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa