El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El rector de la UCE alerta de la “proliferació de Lenins” a l’independentisme
  • CA

Amb la prèvia d’un minut llarg de silenci en homenatge a les víctimes del 17A s’ha inaugurat aquest migdia la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (El Conflent). L’edició número 51 de la UCE s’ha posat en marxa en diumenge i a mans de la consellera de Salut, Alba Vergès. La universitat que va nèixer contra la “barbàrie de la dictadura franquista” hi torna amb una setmana d’actes, conferències, cursos i seminaris al voltant de la biosfera dels Països Catalans i amb crítiques directes a l’estratègia independentista.

 

Abans que la consellera Vergès, però, el rector Jordi Casassas, ha estat demolidor defensant en paper de la UCE en la sociopolítica catalana tot i “l’abundant escassetat de recursos econòmics de l’entitat”. Cassasas ha assegurat que l’Estat espanyol és una  “democràcia homologable menys en una cosa:  no hi ha demòcrates en els aparells que dominen l’Estat”. Pel que fa el procés, a diferència del 1931 al 1935 o el 1945 episodis que van despertar “il·lusió”, Cassasas considera que ara hi ha la creença que “el repte plantejat és definitiu”.

 

Davant aquesta situació, Casassas ha alertat de la “proliferació de Lenins per tot arreu, que com el 1902 estan disposats a dir-nos que hem de fer” en un marc que “entre ampliar la base i JxCAT es troben en un col·lapse estratègic de Ca l’Ample i el desori comunicacional”. Un marc polític que dóna, segons Casassas, “un sentit més viu que mai” a la UCE. Una Universitat compromesa a “construir un espai de respecte crític i de millorament democràtic” davant la “inèrcia predemocràtica” de l’Estat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa