El PSOE veta Montoro (ja reprovat)

La situació del ministre d'Hisenda compromet al govern, que a més pot veure retirat el suport de Ciutadans si l'executiu no rectifica amb la baixada d'impostos

 

La reprovació de Cristóbal Montoro al Congrés dels Diputats, a proposta del PSOE, comença a tenir les primeres conseqüències d'immediat. En plena negociació del sostre de dèficit, que s'ha d'aprovar dilluns en un consell de ministres extraordinari, els socialistes han decidit no mantenir cap tipus de relació amb el ministre d'Hisenda i Administració Pública i han sol·licitat que a la reunió tècnica que els portaveus econòmics i d'hisenda del PSOE han de mantenir amb el ministeri, per conèixer els detalls de la proposta del govern espanyol, no hi assisteixi Montoro.

 

Els socialistes han demanat que, per part del ministeri, sigui el secretari d'estat d'Hisenda José Enrique Fernández de Moya qui dirigeixi la reunió que s'ha de celebrar demà divendres. Amb aquesta postura, segons el secretari d'organització del PSOE José Luís Ábalos, "volem ser coherents amb les reprovacions" motiu pel qual "hem demanat que la reunió sigui sense el ministre reprovat". Per Ábalos, és "una actitud coherent amb els actes propis i les decisions que pren el Congrés" i considera que "si Rajoy no actua amb coherència, és problema seu". Això no obstant, avisa que l'omissió del president del govern espanyol "indica la concepció que té sobre la democràcia i el respecte a la cambra baixa". Ábalos ha anunciat, que malgrat "no volem tenir relació amb un ministre reprovat", els socialistes "el seguirem obligant a rendir comptes al Congrés".

L'aprovació del sostre de dèficit pel 2018, que Mariano Rajoy està negociant avui a Berlín, s'hauria d'aprovar a la cambra baixa el dia 11 de juliol, però no hi ha res segur. El PP necessita sumar els vots necessaris per aprovar el sostre, però de moment no té a favor cap dels grans partits representats al Congrés. El més fidel a l'executiu de Rajoy, Ciutadans, es planteja trencar l'acord amb els populars, ja que el ministre d'Hisenda no es planteja baiar els impostos tal com ha sol·licitat Albert Rivera. El partit taronja ha amenaçat que només tornaran a seure a la taula de negociació del sostre de dèficit si l'executiu no rectifica. Amb Montoro reprovat i enrocat en no baixar impostos, el 'mes horripilis' de Rajoy [ha de declarar a l'Audiència Nacional el 26 de juny] s'enreda cada cop més.

 

Comentaris