El PSOE rebutja la independència perquè es basa en "mites i fal·làcies"

El congrés avala el text de Sánchez que demana una reforma federal de la Constitució i concep Espanya como un Estat plurinacional

 

Els delegats del PSOE que han debatut la ponència política del PSOE al seu 39è congrés acaben d'establir les bases del seu model territorial i rebutgen la independència de Catalunya perquè, segons diuen, es basa en "mites i fal·làcies". Després de votar les esmenes a la comissió, els socialistes han avalat per àmplia majoria el text que el nou secretari general, Pedro Sánchez, va proposar per substituir el redactat inicial fet per la gestora. Així, per solucionar el problema amb Catalunya, el PSOE aposta per una reforma "federal" de la Carta Magna espanyola que combini "mantenir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol" amb la voluntat de "perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat en l'article 2 de la Constitució". El text d'aquesta ponència política, a més, també deixa clar que per al PSOE "la majoria social catalana no es beneficiaria d'una eventual independència", i avisa que per això "seguirà desmuntant" l'argumentari sobiranista, que per als socialistes "es fonamenta en mites i fal·làcies".

La ponent del document, Carmen Calvo, ha presentat el text polític ja parlant directament de "realitat plurinacional del país". Era un dels punts amb més expectativa del congrés que el PSOE celebra aquest cap de setmana a Madrid. Després del retorn de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE, el seu equip va presentar un nou text en forma d'esmena a tota la ponència política, que incloïa una redacció ben diferent a la feta per la gestora en l'apartat del model territorial. La proposta de Sánchez és, precisament, la que en aquest apartat ha quedat fixada en el text definitiu de la ponència, a falta que el plenari del congrés doni el vistiplau definitiu, cosa que es preveu que passi cap a les 22 hores de la nit d'aquest dissabte.

 

 

Al document polític del PSOE, doncs, destaca que en els darrers anys hi ha hagut "tensions" territorials basades en el conflicte de competències i en problemes "identitaris" a partir de "suposats greuges comparatius". En aquest sentit, el text diu que els socialistes entenen que "el federalisme, amb les seves premisses de cooperació, col·laboració i solidaritat, com es defensa a la nostra Declaració de Granada, pot i ha de ser la solució d'una Espanya orgullosa de la seva diversitat i compromesa amb l'autogovern de les Comunitats que la integren". És per això que aposta per "una reforma constitucional federal, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, i que ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat en l'article 2 de la Constitució".

Aquesta fórmula combina el manteniment de les posicions més constitucionalistes i més bel·ligerants amb el referèndum, amb les que per primer cop han aconseguit que un document del PSOE parli de plurinacionalitat. Amb tot, ho fan interpretant l'article 2 de la Constitució i, per tant, basant aquest plurinacionalisme en el reconeixement de l'existència de "nacionalitats i regions". La ponència política, doncs, no parla en cap moment de que Catalunya sigui una nació ni de que Espanya sigui una nació de nacions, tal i com defensava Sánchez en plena campanya de les primàries del PSOE.

 

 

El diàleg amb Catalunya i la reforma de la Constitució

 

 

El document que sortirà d'aquest congrés dels socialistes critica també "les posicions que es mantenen amb menyspreu al diàleg" perquè "conduiran a l'enrocament i fins i tot a la confrontació", i apunta directament al govern espanyol del PP i als independentistes catalans. "És necessari transitar des d'un clima de confrontació a un diàleg lleial. I aquest només pot fer-se sobre la base que proposem: l'oferta de una Espanya federal, que asseguri un major autogovern, la garantia del respecte a les competències en matèria de llengua, educació i cultura, la millora del finançament en el marc de la renovació del sistema de finançament autonòmic, i el reequilibri de la dimensió territorial de la inversió pública". El text també reivindica el paper del PSC i deixa en les seves mans el combat al sobiranisme.

 

 

Així, s'assumeix que amb la reforma constitucional i el diàleg "serà possible que aquells que se senten alhora catalans i constitucionalistes -com és el cas dels socialistes catalans, que han de seguir mantenint la vinculació amb el PSOE definida en el Protocol d'Unitat de 1978 tal com recullen els Estatuts federals del PSOE-, reprenguin la iniciativa davant d'un independentisme que s'ha potenciat a partir de l'argument del greuge comparatiu i el 'no ens deixen decidir'".

 

"Identitats nacionals diferents a Catalunya"

 

 

En aquest sentit, la ponència política manté que "les classes treballadores catalanes i la majoria social catalana no es beneficiarien amb una eventual independència", i remarca que en els temps que corren, la secessió "resulta inviable i s'intenta fonamentar en mites i fal·làcies que seguiran desmuntant" des del socialisme. Amb tot, admet que a Catalunya "existeixen identitats nacionals diferents", però nega que això "pugui convertir-se en un instrument polític de dominació i segregació d'uns ciutadans sobre uns altres". "Espanya és tan diversa com el són també, en el seu propi si, totes i cadascuna de les nacionalitats que la integren", es remarca.

 

Comentaris