El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE planteja una reforma de la llei per poder retirar medalles a la ‘policia patriòtica’
  • CA

 

El PSOE vol impulsar una reforma legal per retirar les medalles i condecoracions lliurades per l’Estat a persones que han actuat de manera “incompatible amb els Drets Humans i els valors democràtics“, segons ha publicat El País. Es tracta d’anar més enllà de l’anunciada retirada de les condecoracions –i la prestació econòmica que les acompanya- a persones com Antonio Gonález Pacheco, ‘Billy el niño‘, acusat de tortures durant el franquisme, i incloure-hi també a aquells membres dels Cossos de Seguretat de l’Estat o de l’administració que van organitzar i formar part de la ‘policia patriòtica’, que va fabricar proves falses contra els líders independentistes i contra Podem. Actualment la Llei que regula la concessió de medalles és la que es va aprovar durant el franquisme, el 1964, i no contempla la possibilitat de retirar condecoracions.

 

Durant la campanya el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que les ‘clavegueres’ de l’Estat van desaparèixer des del mateix dia que ell va guanyar la moció de censura, però la pressió pel cas d’espionatge a Podem i les acusacions falses de finançament del partit de Pablo Iglesias han portat el president espanyol a assegurar també que els membres de la ‘policia patriòtica’ pagaran “fins les últimes conseqüències” la seva actuació.

 

El País cita fonts de l’equip del ministre de l’Interior i candidat del PSOE per Cádiz, Fernando Grande-Marlaska, i recorda que set suposats membres de la ‘policia patriòtica’ que estan imputats al cas Villarejo van ser condecorats pel govern del PP per les seves “meritòries trajectòries professionals”. La llei, si s’aprova, tindria efectes retroactius no només per al cas de ‘Billy el niño’ sinó també per als integrants de l’equip que va actuar mentre Jorge Fernández Díaz va ser ministre de l’Interior. El suposat cap de la policia patriòtica, el comissari Eugenio Pino, disposa de la Medalla de Plata al Mèrit Policial des que es va jubilar al 2016 i rep 3.750 euros a l’any per aquesta distinció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa