El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE demana a PP i Cs que s’abstinguin per facilitar la investidura
  • CA

El secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha emplaçat aquest dilluns PP i Cs a actuar amb “dosis de generositat i patriotisme” i abstenir-se per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, perquè “l’alternativa a una investidura viable” és una repetició de les eleccions, i “les urnes tenen memòria”. “Els espanyols no perdonaran els qui posin en solfa la viabilitat de la legislatura en un moment en que convé desactivar les tensions evidents a Europa i a l’Estat”, ha dit. Ábalos també ha advertit a Podem –que vol un govern de coalició- que “seria un error seure a la taula amb exigències que invalidin el propòsit de les negociacions”.

Els socialistes reclamen a la dreta que faci com el PSOE va fer el 2016 i s’abstinguin per facilitar que Sánchez sigui investit sense necessitat de recórrer a les formacions independentistes. Una possibilitat defensen que algunes veus del PP –com la de la candidata dels populars a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso- però que ha topat amb una negativa rotunda de la direcció, que en paraules del secretari general del PP, Teodoro García Egea, “no només no facilitarà la investidura, sinó que la dificultarà”.

En aquest punt, el secretari d’Organització del PSOE ha fet una crida als partits de la dreta perquè no caiguin en la “temptació” d’una “puntada al tauler”. “Els populismes, els extremismes i els moviments rupturistes troben al caos i la manca de consens la seva raó de ser i oportunitat, i com més gran sigui la inestabilitat i la incapacitat dels partits compromesos amb la legalitat i la conveniència d’arribar a acords més possibilitats tenen de dinamitar el marc de convivència”, ha dit.

Per això ha assegurat que “els partits constitucionalistes tenim l’obligació de tirar endavant el país”. “El PSOE actuarà amb generositat, no demanem acatament, sinó alçada de mires i bona disposició pel bé comú, pel bé d’Espanya i per la responsabilitat de fer política”, ha sentenciat. Segons Ábalos, és el moment d’entendre “que han dit els espanyols a les urnes” i acatar aquest mandat. 

Rebutja la via UPN

Ábalos ha advertit que la via que proposa UPN -l’abstenció dels seus dos diputats al Congrés a canvi que el PSOE s’abstingui perquè UPN governi Navarra- no és viable. Principalment perquè podria comportar el vot en contra del PNB, i per tant restaria més que no pas sumaria. Per tant, segons Ábalos, la investidura “no vé de dos vots”, sinó que cal buscar altres formules. 

Tanca la porta al govern de coalició de Podem perquè “no suma”

El secretari d’Organització del PSOE també ha tancat la porta a la petició del líder de Podem, Pablo Iglesias, que en declaracions a TVE ha demanat un govern de coalició on Podem astentés algunes carteres socials. “No entenem cap govern coaligat, i té més acceptació un govern del PSOE que altres experiències que no sumen majoria abasoluta i per tant no resol el problema”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa