El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE considera que “no són tants” els catalans independentistes
  • CA

 

El PSOE veu “raonable” que l’Estat faci una “quitança” del deute de Catalunya, segons ha afirmat aquest dilluns el secretari d’Organització del partit, José Luis Ábalos. En roda de premsa, Ábalos ha defensat que l’Estat “hauria de contribuir a resoldre” el deute de Catalunya per evitar que aquest es vagi acumulant. “Ens haurem de plantejar algun tipus de quitança per tractar que no es col·lapsi la institució i pugui atendre els serveis que presta”, ha declarat. Ábalos ha emmarcat aquesta proposta en l’oferta que els socialistes van anunciar aquest divendres per resoldre el problema d’encaix català sota el nom de ‘Declaració de Barcelona’. D’altra banda, ha considerat que hi ha independentistes que ho són perquè “no se’ls deixa una altra sortida”.

El socialista ha recordat que en aquesta declaració es proposa recuperar el nivell d’inversió de l’Estat en matèria d’infraestructures mitjançant la pròrroga de la disposició addicional tercera de l’Estatut. L’objectiu és “garantir que els pressupostos generals de l’Estat destinen el percentatge d’inversió que correspon a la participació de Catalunya al PIB”, segons marca el document. 

 

Ábalos ha defensat que aquesta proposta no busca res més que complir amb un article de l’Estatut i, per tant, “complir amb la llei que fins ara no es compleix”. Més enllà d’això, el secretari d’Organització ha defensat que dins de l’oferta per superar el conflicte actual s’hauria d’incloure la quitança del deute. 

El socialista ha defensat, com ho ha fet el PSC, que amb la ‘Declaració de Barcelona’ els socialistes han posat sobre la taula una proposta, que ha dit que pot ser “criticable” però que com a mínim és una iniciativa per superar una situació en que hi ha uns que “s’aboquen al suïcidi” i d’altres que estan “esperant que la resta se suïcidi”. 

 

Ha puntualitzat però que quan el PSOE proposa una reforma federal de la constitució espanyo no ho fa només pensant en Catalunya sinó que el que es busca és una solució a la qüestió territorial estatal. Així, també s’hauria de buscar resposta a la situació financera d’altres territoris. 

 

“No són tants”

 

A més, Ábalos ha considerat que “no són tants” els que tenen una vocació independentista ja que n’hi ha que hi donen suport perquè se’ls està “empenyent” i perquè veuen que “no se’ls obre una altra porta”. Precisament per això ha dit que l’oferta dels socialistes vol ser un “missatge d’esperança” per a la societat catalana. 

 

D’altra banda, ha valorat la dimissió d’Albert Batlle com a director general dels Mossos assegurant que algú que dirigeix la policia és “conscient” que segons quines decisions portades a l'”extrem” poden tenir conseqüències d’ordre penal: “Imagino que no voldran assumir una responsabilitat que es veuria agreujada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa