El PSOE assegura que ERC "sap, coneix i té" el compromís per anul·lar les sentències franquistes

El govern espanyol vol impulsar una reforma integral de la Llei de memòria històrica per declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves resolucions

 

 

 

La portaveu del Grup Socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha assegurat que ERC "sap, coneix i té" el compromís d'anul·lar les sentències franquistes. És una de les condicions posades pels republicans per donar suport en el tràmit al Congrés al decret llei per exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos. En declaracions a Telecinco, Lastra ha recordat que el PSOE ja va donar suport a una iniciativa del PDeCAT fa un any que instava a anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències però al·lega que PP i Cs la mantenen "paralitzada". En aquest sentit, també ha apuntat que a finals del 2017 els socialistes van registrar al Congrés una proposició de llei per anul·lar aquestes sentències però, novament, addueix que el govern del PP ho va "vetar". Ara, amb el PSOE a la Moncloa, la direcció general de Memòria Històrica (sota el paraigües del Ministeri de Justícia) ha dit que vol impulsar una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica (de 2007) per aconseguir, finalment, declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves resolucions i sentencies. Fonts del ministeri afirmen que s'està treballant en aquesta línia.

 

 

Els republicans posen com a exigència al govern del PSOE per votar-los el decret per exhumar Franco que es comprometin al llarg d'aquesta legislatura a anul·lar les sentències dels tribunals franquistes, especialment la del president Lluís Companys afusellat l'any 1940. Fonts del partit apunten que esperen algun gest de l'executiu de Sánchez en aquesta línia en el Consell de Ministres d'aquest divendres, que ha d'aprovar el decret llei per a l'exhumació de les restes del dictador. Tanmateix, Lastra ha recordat que el PSOE fa temps que treballa per anul·lar sentències de tribunals franquistes i n'ha culpat el PP i Cs de "bloquejar-ho" al Congrés. Per una banda, ha recordat que el juliol de l'any passat el PDeCAT va presentar una proposició de llei que demanava anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències. Tot i que va prosperar (amb el vot també del Grup Socialista) i es va prendre en consideració al novembre, PP i Cs estan fent valdre la majoria a la Mesa i segueixen ampliant els períodes per a la presentació d'esmenes per evitar que tiri endavant.

  

 

La portaveu del PSOE al Congrés també ha recordat que el seu grup va presentar a finals d'any una proposició de llei per anul·lar aquestes sentències però, novament, addueix que el govern del PP ho va "vetar". Ara, amb el PSOE al govern, Lastra afirma que segueixen amb la mateixa idea i que volen promoure una "reforma integral" de la Llei de Memòria Històrica de Zapatero. "Això no és nou però no ha importat fins ara, ja ho havia anunciat la ministra de justícia al Congrés al juliol", ha dit en declaracions a 'La Sexta'. En aquell moment, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va explicar en la seva compareixença en seu parlamentària que la direcció general de Memòria Històrica volia impulsar aquesta reforma per declarar "la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les resolucions i sentències". A banda d'això, també va parlar de crear una "comissió de la veritat", de "resignficar el Valle de los Caídos" en els termes recomanats per la comissió d'experts que va estudiar aquest tema l'any 2011 i retirar la "simbologia d'exaltació" de la Guerra Civil i la dictadura amb amenaça de sancions si no es feia. 

 

Comentaris