El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE afronta el seu Comitè Federal més complicat
  • CA

El PSOE afronta totalment dividit un Comitè Federal que marcarà un abans i un després en el partit. Si no hi ha sorpreses d’última hora, els socialistes aprovaran investir Mariano Rajoy com a president del govern espanyol aquest diumenge. Després de la sortida de Pedro Sánchez, els papers han canviat al partit. Els crítics amb l’exsecretari general han passat a ser els ‘oficialistes’, mentre que els que eren fidels a Sánchez han estat relegats per la gestora que lidera Javier Fernández. 

Tot i que molts crítics del PSOE han insistit en el ‘No’ a Rajoy, els últims dies han dit que respectaran la disciplina de vot del partit i acataran el que decideixi el Comitè. És el cas de César Luena, Patxi López, Adriana Lastra o Rafael Simancas, que durant tot aquest temps han estat al costat de Sánchez però en els últims dies han decidit cedir. “Tots hem de complir el que el partit decideix”, assenyalava Luena, exsecretari d’Organització del PSOE.

 

Andalusia es posiciona per primera vegada

 

La gestora preveu que la votació d’aquest diumenge sigui a mà alçada. Aquest fet obligarà a tots els membres del Comitè a ensenyar les seves cartes als militants. Aquesta setmana, per primera vegada, el PSOE d’Andalusia optava obertament per l’abstenció, ja que fins llavors no s’havien posicionat clarament. Amb Andalusia ja són quatre les federacions territorials que aposten per l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy.

Astúries (Javier Fernández), Extremadura (Guillermo Fernández), Aragó (Javier Lambán) i Andalusia (Susana Díaz) són els territoris que prefereixen deixar que el PP governi per evitar unes terceres eleccions. Precisament, aquestes quatre federacions tenen molt pes a Ferraz i en l’actual gestora liderada per Fernández.

 

Els diputats i diputades del PSOE, al Congrés | Europa Press
 

Onze federacions a favor del ‘No’

 

Per altra banda, els contraris a l’abstenció i a favor del ‘No’ són un total d’onze federacions: Catalunya, Navarra, Cantàbria, Galícia, Balears, Castella i Lleó, Madrid, Melilla, Múrcia, La Rioja i Euskadi. Tot i així, les federacions de Castella-La Manxa, País Basc i Canàries no s’han posicionat. Un fet curiós si tenim en compte que Emiliano García Page i Ximo Puig van participar activament en la revolució que es va produir fa unes setmanes al PSOE que va acabar amb la dimissió de Sánchez. Tant Page com Puig formaven part dels membres de l’Executiva que va dimitir dies abans de la sortida definitiva de Sánchez.

 

PSC i Illes Baleras, les més crítiques

 

Catalunya i les Illes Balears són els territoris que més crítics han estat amb les decisions de l’actual gestora del PSOE. Miquel Iceta ha repetit incansablement les últimes setmanes que els diputats al Congrés del PSC votaran ‘No’ a Rajoy, independentment del que digui el Comitè Federal. En la mateixa línia se situa la presidenta balear, Francina Armengol, que també aposta per no facilitar la investidura del PP. Armengol reclama que es tingui en compte la veu dels militants per decidir quina posició ha de prendre el PSOE.

 

Miquel Iceta i Pedro Sánchez, a l’inici de l’acte del PSC amb càrrecs electes | ACN
 

Moltes dividides

 

Tot i que la majoria de federacions insisteixen en el ‘No’ al PP, tothom ja dóna per descomptat que aquest diumenge guanyarà l’abstenció. El passat 1 d’octubre, els crítics amb Sánchez i actuals oficialistes ja van guanyar per 132 vots davant els 107. De fet, la majoria de les federacions afronten el Comitè Federal d’aquest diumenge totalment dividides.

 

Com ja es va poder veure en l’últim Comitè, la federació valenciana està completament partida per la meitat. El seu líder, Ximo Puig, i set delegats més van votar en contra de Sánchez, però els altres nou van votar-hi a favor. La federació murciana també està dividida. Encara que el seu líder, Rafael González Tovar, ha donat suport a l’exsecretari general, en l’últim Comitè el partit es va mostrar dividit. Cinc en contra de Sánchez i quatre a Favor.

 

De moment, el PSOE gallec també està dirigit per una gestora, però en aquest cas també està dividit. La seva presidenta, Pilar Cancela, és de la corda de Sánchez, però el pes de bastions com l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, partidari de l’abstenció, fa que estiguin en posicions contràries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa