El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC vol una llei espanyola més clara amb els crims del franquisme
  • CA

 

El PSC defensa que no ha de ser el Parlament de Catalunya, sinó l’Estat espanyol, qui ha d’anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme i expedir els corresponents certificats a les víctimes de la dictadura. És per això que els socialistes catalans presenten una proposta per presentar a la Mesa del Congrés una proposició de llei de modificació de la llei de Memòria Històrica del 2007, impulsada pel PSOE, per tal de clarificar-la pel que fa a l’anul·lació dels consells de guerra sumaríssims executats entre el 1938 i el 1975.

 

 

En la proposta del PSC es reconeix que “s’ha produït un intens debat públic al voltant de si aquesta declaració implicava o no la definitiva eradicació de l’esfera del dret d’aquests procediments i sentències”. En aquest sentit, el grup liderat per Iceta argumenta que la proposició “pretén esvair tot dubte respecte a la qüestió, fent expressa declaració de la seva nul·litat i manca d’efectes jurídiques, i possibilitant l’obtenció de la corresponent certificació”. 

Miquel Iceta (PSC) aquest matí durant la seva intervenció | PSC

 

 

També es fa una menció expressa a un col· lectiu de víctimes del franquisme que van experimentar un especial patiment, “les persones que, en connivència entre les autoritats franquistes i les del règim nazi i el de Vichy, van patir la deportació i l’internament en camps de concentració i treball del règim nazi”.

 

 

 

Per tot plegat, el PSC proposa que l’Estat espanyol modifiqui la llei de Memòria Històrica afegint un article en què “es declaren nul·les i sense cap efecte jurídic les actuacions dels òrgans i tribunals esmentats al present article, així com les sentències que n’emanessin en causes fonamentades en motius de tipus polític, ideològic o de creences”. I pel que fa a l’expedició de certificats, la proposta del PSC vol que la llei inclogui el dret a obtenir una Declaració de reparació i reconeixement personal “als qui durant la Guerra Civil i la dictadura van patir els efectes de les resolucions a què es refereixen els articles anteriors”.  També que es reconegui també el dret de d’obtenir, a sol·licitud dels processats o dels seus familiars, “una certificació de la nul·litat dels procediments i sentències corresponents, que expedirà l’autoritat competent”. 

 

 

Fet i fet, la proposta del PSC va en la línia de la llei que ha aprovat el Parlament, impulsada per entitats de memòria històrica i amb el segell de JxSí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot. Cal recordar que l’Estat s’ha negat a anul·lar els consells de guerra sumaríssims en diverses ocasions, i només la número dos de Rogríguez Zapatero, Maria Teresa Fernández de la Vega, va arribar a prometre l’anul·lació en una visita al castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 2004 per homenatjar Companys. Un compromís que ni tan sols es va arribar a estudiar. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa