El PSC vol una llei espanyola més clara amb els crims del franquisme

Vol que el Congrés modifiqui la llei de Memòria Històrica del 2007 perquè "es faci expressa declaració de la nul·litat i manca d'efectes jurídics franquistes"

 

 

El PSC defensa que no ha de ser el Parlament de Catalunya, sinó l'Estat espanyol, qui ha d'anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme i expedir els corresponents certificats a les víctimes de la dictadura. És per això que els socialistes catalans presenten una proposta per presentar a la Mesa del Congrés una proposició de llei de modificació de la llei de Memòria Històrica del 2007, impulsada pel PSOE, per tal de clarificar-la pel que fa a l'anul·lació dels consells de guerra sumaríssims executats entre el 1938 i el 1975.

 

 

 

 

En la proposta del PSC es reconeix que "s'ha produït un intens debat públic al voltant de si aquesta declaració implicava o no la definitiva eradicació de l'esfera del dret d'aquests procediments i sentències". En aquest sentit, el grup liderat per Iceta argumenta que la proposició "pretén esvair tot dubte respecte a la qüestió, fent expressa declaració de la seva nul·litat i manca d'efectes jurídiques, i possibilitant l'obtenció de la corresponent certificació". 

Miquel Iceta (PSC) aquest matí durant la seva intervenció | PSC

 

 

 

 

També es fa una menció expressa a un col· lectiu de víctimes del franquisme que van experimentar un especial patiment, "les persones que, en connivència entre les autoritats franquistes i les del règim nazi i el de Vichy, van patir la deportació i l'internament en camps de concentració i treball del règim nazi".

 

 

 

 

 

 

Per tot plegat, el PSC proposa que l'Estat espanyol modifiqui la llei de Memòria Històrica afegint un article en què "es declaren nul·les i sense cap efecte jurídic les actuacions dels òrgans i tribunals esmentats al present article, així com les sentències que n'emanessin en causes fonamentades en motius de tipus polític, ideològic o de creences". I pel que fa a l'expedició de certificats, la proposta del PSC vol que la llei inclogui el dret a obtenir una Declaració de reparació i reconeixement personal "als qui durant la Guerra Civil i la dictadura van patir els efectes de les resolucions a què es refereixen els articles anteriors".  També que es reconegui també el dret de d'obtenir, a sol·licitud dels processats o dels seus familiars, "una certificació de la nul·litat dels procediments i sentències corresponents, que expedirà l'autoritat competent". 

 

 

 

 

Fet i fet, la proposta del PSC va en la línia de la llei que ha aprovat el Parlament, impulsada per entitats de memòria històrica i amb el segell de JxSí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot. Cal recordar que l'Estat s'ha negat a anul·lar els consells de guerra sumaríssims en diverses ocasions, i només la número dos de Rogríguez Zapatero, Maria Teresa Fernández de la Vega, va arribar a prometre l'anul·lació en una visita al castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 2004 per homenatjar Companys. Un compromís que ni tan sols es va arribar a estudiar. 

 

Comentaris