El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC vol aturar els “insults” contra les institucions espanyoles al Parlament
  • CA

El grup parlamentari del PSC està estudiant la possibilitat de queixar-se formalment per tal de fer evident que el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, està fallant —per partidista i poc neutral— a l’hora de fer les crides a l’ordre durant els plens quan es considera que s’usen expressions poc respectuoses que enverinen el debat polític.

En particular, segons han apuntat fonts dels socialistes, es volen frenar els comentaris que interpreten com a “insults” contra el govern espanyol, el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, i les institucions espanyoles.

Torrent ja es va haver d’arremangar per frenar l’ús d’expressions com “supremacista” que dia sí i dia també els diputats de Cs feien servir per descriure els membres del Govern. Però també després que es produïssin alguns intercanvis pujats de to entre Quim Torra i Miquel Iceta, que no es va prendre massa bé que el president de la Generalitat li digués en un ple que el seu “cinisme” regalimava escales avall pel Parlament.

Un altre exemple que va posar de manifest que calia actuar per posar un “tallafoc” van ser els comentaris des de les files de JxCAT qüestionant la “humanitat” de diputats unionistes per la manca de sensibilitat davant la situació dels presos polítics.

El nou episodi que ara fa que els socialistes busquin moure fitxa són unes paraules del diputat d’ERC Rubén Wagensberg  en el darrer ple en què va acusar el govern espanyol de ser “còmplice” del “genocidi” de persones que moren al mar intentant arribar a Europa. Al PSC no s’han rebut massa bé aquestes crítiques, que consideren que són un insult directe a Pedro Sánchez. Wagensberg, que ha tingut coneixement del malestar dels socialistes, ja ha dit aquest dimecres a Twitter que no es pensa retractar de l’opinió expressada.

La queixa del PSC, però, va més enllà, perquè els socialistes tampoc aproven algunes expressions que es fan servir quan es fan referències a Borrell o bé contra les institucions espanyoles, a les quals els socialistes asseguren que se’ls deu un respecte.

El PSC podria fer arribar aquest malestar a través d’una queixa formal a Torrent, també posant en evidència que, segons diuen, el president del Parlament té una doble vara de mesurar quan fa crides a l’ordre. En aquest sentit, els socialistes s’han mostrat crítics en com el president va tractar el diputat del PP Alejandro Fernández en el darrer ple quan li va cridar a l’ordre per haver convidat Torra a reflexionar si no seria ell el “fatxa” enlloc de l’Estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa