El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC veu el Govern “segrestat” per la CUP i instal·lat en la desobediència
  • CA

La líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha criticat aquest dijous que el Govern està “segrestat” per la CUP, la qual cosa l’ha portat a defensar la desobediència a les lleis per poder convocar el referèndum de l’1 d’octubre, al seu parer. Ho ha dit després que el conseller de Territori, Josep Rull, hagi defensat aquesta setmana que el Govern ha d’aplicar la llei del referèndum que aprovi el Parlament malgrat que sigui impugnada pel govern de Madrid i eventualment suspesa pel Tribunal Constitucional (TC). “Em sembla molt preocupant que el Govern de la Generalitat, el meu Govern, digui sense embuts que s’instal·la en la desobediència. És perillosíssim que els poders públics no acatin la llei perquè és una de les majors conquestes socials que hem aconseguit”, ha reflexionat la socialista.

 

Batet considera que la CUP és una formació política que “mai ha enganyat i que ha dit que és antisistema i que defensa la desobediència”, però creu que el problema no és aquest, sinó que el PDeCAT i ERC, els dos partits que formen el Govern, assumeixin les tesis dels ‘cupaires’. “M’intranquil·litza molt. Crec que que tenir un Govern que decideix quines lleis aplica i quines no en funció de si li agraden o no genera molta inseguretat en els ciutadans”, conclou la diputada, que també és membre de l’Executiva del PSC com a secretària d’Impuls Federal. Si el Parlament aprova la llei al marge de l’opinió del TC, el PSC assegura que té molt clara la seva posició i és que mai donarà suport a accions que vulnerin l’ordenament jurídic perquè “el principi de legalitat és el principi en el qual se sustenta la democràcia”. A més, ha assegurat que la defensa de la legalitat no exclou que al procés sobiranista també se l’ha de respondre des de l’acció política, i ha lamentat que el Govern central ha estat “immòbil i en silenci durant anys”.

Preguntada pels episodis de turismofòbia que s’han registrat a Barcelona impulsats per Arran —organització afí a la CUP—, ha criticat que són completament reprovables i que és “inadmissible que hi hagi forces polítiques que recolzin agressions”. Batet condemna els fets no solament des de l’òptica que el turisme és una font de riquesa que cal protegir, sinó també des del tracte humà a les persones: “És una qüestió de respecte i de tractar el proïsme com t’agradaria que et tractessin a tu”.

 

Sobre el conflicte laboral en l’Aeroport del Prat, Batet considera que la responsabilitat principal recau en l’Executiu de Madrid i ha insistit a demanar el cessament del president d’Aena, José Manuel Vargas: “És el responsable directe”. Ha lamentat que es porten “15 dies de caos absolutament inacceptable”, i ha conclòs que és un problema amb una doble vessant: que els treballadors d’Eulen té una condicions inadequades, i que afecta una indústria important com el turisme. Preguntada per que entitats com l’ANC utilitzin la situació per defensar la independència, ha considerat que “no és bo aprofitar el malestar dels ciutadans per a accions partidistes i per repartir paperetes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa