El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC treu pit davant els atacs del socialistes espanyols
  • CA

El viceprimer secretari i portaveu del PSC ha qualificat “d’injustificades” les reaccions que s’han produït per part de diversos dirigents territorials a l’autorització per part del govern espanyol perquè la Generalitat pugui endeutar-se.

Una de les veus crítiques ha estat la del president castellanomanxec, José María Barreda (PSOE), que va recorda que, segons la Constitució, tots els espanyols són iguals davant la llei i va donar per fet que el govern espanyol “tractarà de la mateixa manera a totes les comunitats” i no atorgarà privilegis a cap d’elles. A més, va recordar que, abans que dirigent socialista, és president de Castella-la Manxa.

Per Iceta, “Catalunya no està demanant cap privilegi, està demanant una possibilitat que està contemplada a la llei i que se n’havia parlat al Consell de Política Fiscal i Financera”. A més, ha recordat que el govern espanyol ja ha recordat que aquesta possibilitat “està a l’abast d’altres administracions”. Iceta ha afegit que “la utilització per part de qui sigui d’una autorització d’aquesta naturalesa contra Catalunya és un error” i que ‘promoure greuges contra Catalunya no es justifica en absolu”‘.

En concret sobre Barreda, Iceta ha lamentat que hagi decidit “jugar” en el “terreny preferit” del PP, que és el de “l’anticatalanisme”. “Lamentablement, alguns dirigents socialistes sembla que se sentin atrets pel costat fosc de la força, sembla mentida”, ha ironitzat.

Iceta ha assegurat que Castella-la Manxa “té dret a demanar el que Catalunya ha demanat”, però que “hauria de fer els esforços que Catalunya fa per reduir el seu dèficit”. Iceta ha recordat al president castellanomanxec que, perquè la seva comunitat arribi on vol arribar, ‘no s’hauria d’escudar mai en on està o en què demana Catalunya’, perquè ‘diu molt poc”. “Si Castella-la Manxa té necessitats d’endeutament, té tot el dret de reclamar-les, però sense necessitat de presentar la qüestió com un greuge respecte a Catalunya ni a cap altre territori”, ha afegit

El dirigent del PSC sosté que cada CCAA ha de fer les seves demandes “en funció de la seva realitat, de les seves aspiracions i dels seus esforços” i que Catalunya només demana el “compliment estricte” de l’acord de finançament i poder utilitzar un mecanisme que ja està “negociat i discutit” en el si del Consell de Política Fiscal i Financera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa