El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC rebutja assistir a l’acte oficial de la Diada dedicat als presos polítics i exiliats
  • CA

El PSC no assistirà a l’acte oficial de la Diada que organitzen conjuntament el Govern i el Parlament de Catalunya el vinent 10 de setembre a les 10 de la nit a la Plaça de Sant Jaume. Els socialistes rebutgen participar en aquest acte pel caràcter reivindicatiu que se li ha donat a la convocatòria, amb al·lusions a presos polítics i exiliats i amb el lema “Tornarem”, que té sospitoses semblances —creuen des del PSC— amb el “Ho tornarem a fer” que l’independentisme enarbora des de l’al·legat final que va fer el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el judici contra el procés al Tribunal Suprem. L’any passat el PSC ja es va negar a assistir a alguns actes oficials pel tarannà independentista.

Fonts del grup parlamentari del PSC han denunciat aquest dimarts que el contingut d’aquest acte oficial no hagi passat per la Mesa del Parlament on s’hagués pogut expressar la queixa prèvia i la demanda que els actes organitzats per la cambra catalana “siguin inclusius”. Les mateixes fonts asseguren però que el PSC sí que participarà a la resta d’actes oficials de la Diada, les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova de Barcelona i a la tomba de qui va ser conseller en cap de Barcelona, a Sant Boi de Llobregat. També estaran presents al lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l’ONG Sea Watch, i a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms.

Un acte “polític”

Els socialistes consideren l’acte del “Tornarem” un exemple d’instrumenalització de les institucions per part dels independentistes “per fer un acte polític” i lamenten que la concepció de l’acte sigui partidista i no inclogui “el conjunt de la ciutadania”. Fonts socialistes subratllen l’existència d’un malestar general entre persones que no comparteixen les tesis independentistes: “Molta gent pensa que ens han robat la Diada a una part dels catalans”. El diputat socialista David Pérez, membre de la Mesa del Parlament, ha expressat la seva queixa sobre l’acte a la reunió d’aquest dimarts. Una queixa que pot tenir poc recorregut tot i que el PSC confia que l’any que ve “es reprengui la idea de fer una Diada inclusiva”.

Des del seu compte a Twitter, la presidenta del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, ha expressat també la seva disconformitat amb l’acte organitzat conjuntament entre el Govern i el Parlament. Granados adjunta un vídeo amb unes declaracions de Miquel Iceta sobre la mateixa qüestió:

L’acte també ha aixecat el malestar a les files de Cs. El portaveu del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, ha denunciat que els independentistes es volen “apropiar” de la Diada convertint-la en “una festa privada” que “acabem pagant tots”.

Per la seva banda, fonts de la presidència del Parlament han indicat que l’acte del qual es queixa el PSC ha estat organitzat pel Govern, tot i que el contingut s’assumeix entre les dues institucions i, en aquest sentit, la cambra catalana, està d’acord amb l’enfocament d’aquest any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa