El PSC posa l'Institut Nova Història en el punt de mira

Els socialistes creuen que no hauria de rebre subvencions públiques per practicar la "pseudohistòria"

Els socialistes catalans tenen sospites sobre el finançament públic que podria està beneficiant l’Institut Nova Història, conegut per teories com la que defensa que Cristòfol Colom era català. Per aclarir incògnites, el PSC ha presentat un conjunt de preguntes perquè el Govern expliqui les subvencions que aquest institut ha rebut. Recentment han aparegut informacions que no han pogut ser contrastades a través del portal de transparència de la Generalitat perquè les dades són confoses.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit en declaracions a ‘El Món’ que “un institut practiqui la pseudohistòria sense seguir el mètode científic, d’entrada, ens preocupa”, però també, ha continuat, “la cobertura que s’ha donat a les teories que es van inventant a través de documentals i entrevistes a televisions públiques catalanes o la participació de suposats investigadors en debats”.

Pedret ha recordat que fins i tot des del sobiranisme les teories de l’institut han rebut crítiques per part d’altres historiadors i s’ha mostrat preocupat per les connexions amb “un grupuscle poc representatiu de l’independentisme de tendència xenòfoba i d’extrema dreta de Ripoll”, que ha participat en la darrera edició de la universitat d’estiu de l’institut celebrada a Montblanc. “És preocupant quan comences a veure que una cosa lliga amb l’altra, i amb el suport de diners públics”, ha subratllat el diputat socialista.

Precisament, aquest finançament és el que s’haurà d’aclarir amb les respostes a la bateria de preguntes presentada pel PSC, que adverteix que “la historiografia catalana està molt preocupada pel seu prestigi internacional”. Pedret creu que si es confirma que existeix aquest finançament públic a favor d’un centre dedicat a la pseudohistòria la subvenció s’hauria d’aturar: “Ni un euro públic per una cosa així”.

 

Contractes sota sospita

Pel que fa a la presència de les teories de l’institut als mitjans públics, Pedret opina que “com a mínim” si se’ls entrevista s’ha “d’advertir a l’audiència de les crítiques elaborades a les teories i posar en quarantena tot el que poden dir” els investigadors. El PSC també vol aclarir l’objecte de contractes públics “substanciosos” que han obtingut empreses que tenen el seu domicili social a la mateixa adreça que el controvertit institut.

 

Comentaris (35)
Historiador independentista Fa 2 mesos
Tant els comentaris com el propi INH cauen en un maniqueisme descarat. No s'és menys ni pitjor independentista per no creure's la pseudohistòria ad hoc de l'INH. No per creure's l'INH s'és millor català. No per negar l'INH un passa a adorar els Reis Catòlics. En fi, aquest és el camí actual, enlloc de construir un país ens n'inventem un. La República serà imaginària o no serà.
David Fa 2 mesos
Molt millor subvencionar més que generosament la Real Academia de la Historia. Sí, aquella que va escriure a la biografia de Franco que era simplement totalitari. Això no és pseudo-història.
Ricard Fa 2 mesos
Ara és quan l'Estat comença a cobrar-se els serveis als catalans i botiflers més destacats, i tots volen destacar per damunt dels altres. Cal destacar prohoms com Espadaler, Millo, Duran Lleida i Iceta, amb grans mèrits. El PSC, sens dubte, hi té molts candidats.
Josep Prats Fa 2 mesos
Aquests del PSC podrien treballar més i millor en comptes de perdre el temps amb qüestions de cultura i història que está vist no hi entenen un borrall. Que no Borrell.
Miquel Fa 2 mesos
I el PSC pot continuar fent cas de la pseudo-història espanyola?
Dr. Cat Fa 2 mesos
Quina serà la serp d'agost, enguany? En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història VS. l'espanyolassa pinça PSC - Sàpiens - Cs? Els uns revitalitzadors del terrorisme policial transfranquista i els altres, lacais de l'IBEX35. Al mig, gent que podria ser digna i fot pena.
Alex alegria Fa 2 mesos
Hi ha persones del PSC que corran massa per xuclar protagonisme, a vegades un pot prendre mal, cal ser més llegit i informat.
Esther v Fa 2 mesos
Absolutament tot el que expliquen en l' INH - és contrastat amb documents, troballes i molts anys de investigació recerca sacrifici, capacitat crítica... i tot amb amor a la nostra terra. Qui estima la terra NO menteix. Son fidels a la veritat .
Guim Fa 2 mesos
Dels creadors del G.A.L. presenten la seva nova obra: "No volen que la història la expliquin els altres".
Lisa Fa 2 mesos
Els sociates posen l'ull a l'institut Nova història...normal en primer lloc ells volen a la gent ignorant, perquè se'ls creguin, i en segon lloc, ells són més de financiar la fundació Francisco Franco...
GOOSSE Fa 2 mesos
Els darrers quasi 30 anys, el Jordi Bilbeny i els seus colaboradors Mayolas, Mandado, Badia, Cruanyas i un llarg investigadors (+ de 60) sense cap compensació económica han desenterrat l´historia que els maldestres inquisidors que fins el segle XIX, varen campar per la peninsula, trevallan incansablement sense cap ajuda económica que la de les sevas vidas laborals paraleles els i aportaba, ara son criticats desconsideradament, després de titllarlos durant dues décades de secta (www.inh.ca
El hombre en el castillo Fa 2 mesos
JA, JA, JA, La seudo historia es España.
SILVIA Fa 2 mesos
PATRIOTA NORUEGO REACCIONA A LA INVASION MUSULMANA
colom català Fa 2 mesos
Les proves que està posant sobre la taula, l'Institut Nova Història, sobre la catalanitat d'en Colom, són d'una rotunditat tan aclaparadora, que no tenen arguments per contradir-los. L'única cosa que tenen és l'insult, la prohibició i la censura.
Clarissa Fa 2 mesos
I vosaltres podeu sentir orgull de que Colom sigui català?Tota la vida criticant la festa i ara... Cada dia estic més lluny de vosaltres
pepcapell Fa 2 mesos
CRec que confóns les coses, jo puc criticar el que va comportar la conquesta d'America i no te res a veure que vulgui saber la veritat de la història no la que alguns han vulgut fer crerure. Hi ha una gran diferència
Josep Prats Fa 2 mesos
En Colom és un dels personatges més important de l'època moderna i si és català es bo saber-ho. Saps que va ser detinguta al 3r viatge pels castellans?
Es diu censura d'estat Fa 2 mesos
Oi que sempre s'ha dit que la història l'escriuen o reescriuen els vencedors? Això vol dir que aquests tergiversen els fets històrics de manera que els afavoreixi i si s'han d'allunyar de la veritat, doncs ho fan i llestos. Si algú demostra que menteixen doncs a aquest se'l silencia. O se'l mata. És la censura
Ojiplatico Fa 2 mesos
JAJAJAJA CUIDAOOOO QUE OS MATANNNNN JAJAJAJA
josep Fa 2 mesos
El professor Byerri de Tortosa defensava que Colom era català. Es basaa en què en algunes cartes prenia com a punt de referència l'Illa de Buda, a la desembocadura del riu Ebre
decebut de tot Fa 2 mesos
És que pels suciotes només hi ha una història: la de l'Espanya imperial de "los Reyes Católicos", la "España Católica, martillo de herejes", que ve des del tercer mil·lenni (!!!!) i que Déu va crear. És que en saben molt, però que molt. Ah, "Y ¡¡¡¡Arriba España y Viva Franco!!!" (aquí hi ha autocensura però l'enyoren: "al menos con él, no había separatistas", pensen)
Baix Empordanes Fa 2 mesos
Que pasa que l'Institut de la Nova Historia s'ha oblidad d'informar del cas Filesa i d'altres
Edgar Fa 2 mesos
Com en les dictadures, l'única història vàlida ha de ser la oficial i qualsevol revisionisme és una traïció a la pàtria. El PSC hauria cremat en la foguera a Galileu o a Copèrnic. Segurament el PSC ha de ser un partit que sosté que Felip VI és el rei per gràcia de Déu. I s'autodenominen progressistes, socialistes i catalanistes. I no són res d'això.
joanr Fa 2 mesos
La xusma sociata vol que continuem engolint "la unidad de españa desde los reyes católicos".
image/svg+xml