El PSC impugna el reglament del Parlament perquè vol "derogar" Estatut i Constitució

Iceta considera que la reforma és l'excusa per aprovar "la fantasmagòrica llei de desconnexió"

 

 

El PSC ha registrat el recurs al Consell de Garanties Estatutàries contra la reforma del reglament del Parlament que han impulsat JxSí i la CUP, en considerar que vulnera diversos articles de l'Estatut i de la Constitució. En el recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, els socialistes al·leguen que la reforma té dos defectes: Ataca els drets de les minories parlamentàries i és una via encoberta per facilitar l'aprovació per part de JxSí i la CUP de la llei de 'desconnexió' que, a la pràctica, suposaria la "derogació" de l'Estatut i la Constitució.

 

 

Adverteixen que no es pot passar per alt que l'últim objectiu d'aquesta reforma del reglament és aprovar pel tràmit d'urgència "la fantasmagòrica llei de desconnexió", i conclou que això vulnera l'ordenament jurídic. La presentació d'aquest recurs per part del PSC suposa que la majoria sobiranista no podrà portar la reforma del Reglament en el pròxim ple, previst pel 14 de juny, i haurà d'esperar fins que el Consell es pronunciï. El termini de què disposa aquest òrgan consultiu és d'un mes a comptar des que es presenta el recurs. 

L'hemicicle del Parlament  | ACN

 

 

 

enEl PSC adjunta en el recurs allò que van declarar el diputat de la CUP Benet Salellas i el de JxSí Jordi Turull a la comissió parlamentària que va abordar la reforma del reglament, ja que consideren que avala la seva tesi. Salellas va explicar que la reforma cerca aprovar aquesta llei de 'desconnexió' perquè és l'única forma que els catalans puguin decidir a través del vot "si volen continuar o no dins del Regne d'Espanya i, per tant, si volen proclamar una república catalana". Turull va al·legar que amb aquesta reforma el seu grup cerca forçar "tots els mecanismes legals i democràtics que tenen a l'abast" per fer possible la independència de Catalunya, ja que és un mandat ciutadà. Per aquestes dues explicacions, el PSC veu demostrat que els sobiranistes volen impulsar una reforma del reglament per aprovar una llei contrària als mecanismes legals per canviar la Constitució (articles 166 i 87.2) i de l'Estatut (article 132).

 

Comentaris