El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC guanya en només 19 dels 73 barris de Barcelona
  • CA

El PSC ha guanyat les eleccions en tan sols 19 dels 73 barris que formen Barcelona, una ciutat que és feu tradicional dels socialistes, i on governen ininterrompudament des del 1979. En aquesta cita electoral, CiU ha guanyat en 54 barris, i han estat especialment contundents les victòries en els barris de l’Eixample, on en algunes zones han aconseguit més del 40% dels vots, i en barris com Pedralbes, Sarrià, les Tres Torres, Sant Gervasi – la Bonanova i Sant Gervasi – Galvany on s’ha imposat amb més de la meitat dels sufragis.

El PSC només aconsegueix mantenir una victòria amb comoditat sobre CiU en el districte de Nou Barris, l’única zona de Barcelona que, en barris com Torre Baró, Ciutat Meridiana, les Roquetes, els socialistes aconsegueixen gairebé un 40% dels vots i superen àmpliament CiU.

És significatiu el cas del Raval que, malgrat ser una zona tradicionalment d’esquerres, en aquesta ocasió ha guanyat CiU amb un 27,2% dels vots pel 22,6% del PSC, un barri que s’ha vist entremig en una polèmica per un presumpte cas de corrupció política en la concessió de llicències per apartaments turístics.

En els barris en què ha nascut un moviment veïnal en contra del pas del túnel de l’AVE per sota dels seus carrers, com la Sagrada Família, el PSC ha perdut per un marge de gairebé 25 punts de diferència respecte a CiU. En zones com la dreta de l’Eixample i l’antiga esquerra de l’Eixample el PSC fins i tot cedeix el seu lloc com a segona força en benefici del PP, que amb un 13% dels vots s’erigeix com el primer competidor de CiU.

Cinc anys després de l’enfonsament del túnel del Carmel, en aquest barri, el PSC guanya amb més de deu punts d’avantatge sobre CiU (31,9 a 20,8), però perd per més marge a Montbau (32,2 a 18,6) on es va construir la primera ‘narcosala’ de Barcelona. A la Barceloneta, on l’Ajuntament ha aprovat un gran pla de remodelació urbanística, els socialistes cedeixen per sis punts de marge (30,1 a 24) respecte a la federació nacionalista.

Erc s’enfonsa sense excepció

ERC és l’únic partit que ha aconseguit un grup parlamentari propi en la cambra catalana i no ha aconseguit, en cap barri barceloní, superar el 10% de vots, i a les Tres Torres i Vallbona, fins i tot s’ha vist superat per Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

ICV-EUiA ha aconseguit alguns dels seus millors resultats –per sobre del 10%– en els barris de Poblenou i Diagonal Mar, la zona on resideix des de sempre el seu candidat, l’ecosocialista Joan Herrera, que aconsegueix les millors xifres al Barri Gòtic (15,3%) i a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (14,1%).

Amb més d’un 20% dels vots, el PP aconsegueix amb comoditat ser la segona força en els barris on arrasa CiU –Pedralbes, les Tres Torres, Sant Gervasi – la Bonanova i Sant Gervasi – Galvany–, i perd la tercera posició en benefici d’ICV-EUiA en zones com el Barri Gòtic, la Vila de Gràcia, i Poblenou.

Encara que els socialistes consideren que aquests resultats no es poden llegir en clau municipal, tots els partits ja treballen per les eleccions municipals del 22 de maig del 2011.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa