El PSC demana que la designació d’Iceta es faci mitjançant una votació secreta amb paperetes

Aquest sistema impedeix els ‘no’ i només permet el vot positiu o l’abstenció

El PSC demana que la votació de dijous per la designació de Miquel Iceta com a senador a la cambra catalana es faci mitjançant una votació secreta amb paperetes. El grup parlamentari ha fet arribar una petició al president, Roger Torrent, en què suggereixen que es triï aquest sistema de votació, que no permet el vot negatiu -que sí que permet la votació electrònica. Segons argumenta a l’escrit la portaveu parlamentària, Eva Granados, es tracta d’un acte de substitució d’un únic senador –José Montilla, que ja va presentar la renúncia la setmana passada- i la interpretació del reglament del Parlament hauria de ser escollir aquest sistema. “És l’únic que permet evitar que es produeixi un resultat impossible, contrari al dret que té el grup parlamentari a disposar d’un senador i que es deixi sense efectivitat pràctica el principi de proporcionalitat”, defensa.

Granados també creu que la votació per paperetes és l’instrument més adequat per a la designació i que garanteix que un tràmit de ratificació no pugui ser convertit “de manera arbitrària” en una fórmula de “bloqueig polític al candidat, no fonamentada en causes objectivables” i que jugaria en contra dels votants del PSC, del grup i de la ciutadania. A la petició, es recorda que el grup parlamentari de Socialistes i Units per Avançar disposa del dret al càrrec representatiu. Assenyalen que “cal que el ple es pronunciï al respecte” del nomenament però afirmen que “mai pot ser utilitzada com a fórmula de bloqueig de la proposta de substitució”. De fet, defensen que “implicaria l’incompliment de l’Estatut i la vulneració d’un dret fonamental del grup, del mateix candidat i de la ciutadania a qui representa”.

En la petició també argumenten que Iceta compleix les condicions d’elegibilitat i creuen que la no ratificació pel ple evidenciaria una finalitat política “contrària a la lletra i a l’esperit de la norma” i “abocaria a un resultat impossible de conformitat”.

 
 

Comentaris