El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC demana als seus regidors no col·laborar amb el referèndum i protegir els funcionaris
  • CA

 

El PSC ha remès un argumentari als seus alcaldes, regidors i més càrrecs electes sobre com actuar si el Govern sol·licita col·laboració per organitzar el referèndum anunciat per a l’1 d’octubre, en el qual els insta a no col·laborar amb la consulta i a protegir els funcionaris.

 

El document, al qual ha tingut accés Europa Press, fixa la posició del partit en contra del referèndum unilateral i reclama als qui tinguin responsabilitats municipals que neguin tota ajuda institucional, informa ‘El Periódico’.

“No participarem en un referèndum d’aquestes característiques”, explica la direcció del PSC als seus quadres municipals, als qui també indica que han d’exigir al Govern que demani la seva col·laboració de forma oficial i per escrit. El document de sol·licitud de col·laboració haurà d’estar “degudament signat pel responsable que correspongui i, abans de prendre qualsevol decisió”, els càrrecs socialistes demanaran un informe escrit i també signat pel secretari de la corporació en qüestió.

 

En el document enviat, la direcció afegeix que els càrrecs socialistes hauran de protegir els funcionaris perquè no se’ls exigeixi que col·laborin en cap iniciativa sense cobertura legal en l’exercici de les seves funcions públiques, tenint en compte que el referèndum anunciat pel Govern contravé la legislació vigent.

 

El PSC és present en els governs municipals de les quatre capitals i lidera desenes de localitats catalanes, la qual cosa dificultarà l’organització del referèndum unilateral que vol fer el Govern perquè no pensa oferir cap mena de col·laboració. Un dels punts més polèmics és Barcelona, on els ‘comuns’ comparteixen govern amb el PSC que lidera Jaume Collboni, que ja ha manifestat el seu rebuig a qualsevol iniciativa unilateral.

 

‘Quin referèndum?’

 

L’argumentari es titula ‘Referèndum?… Quin referèndum?’, una idea que ja va defensar la direcció del partit després de l’anunci de la data i la pregunta, tenint en compte que no hi ha cap convocatòria oficial i simplement s’ha anunciat verbalment.

 

Però si finalment s’acaba materialitzant “aquest desig i la realitat virtual”, el PSC assenyala en el document que no podrà dur-se a terme perquè no està emparat per la Constitució, tal com ja han assenyalat el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i la Comissió de Venècia de la Comissió Europea. Els socialistes recorden que el referèndum no estava recollit al programa electoral de JxSí ni de la CUP, la majoria parlamentària de la qual “no representa la majoria de vots de la ciutadania catalana”.

 

Malgrat això, assenyalen que el Govern vol convocar un referèndum pel qual no té competències i emparant-se “en una llei que encara no existeix, que està ocultant al Parlament” i que pretén aprovar d’un dia per a l’altre sense debat amb l’oposició. Aquesta llei, afegeix el PSC, “serà immediatament suspesa pel Tribunal Constitucional” i a partir d’aquest moment qualsevol iniciativa relacionada serà nul·la.

 

A més, recorda que la seva aposta per millorar l’encaix de Catalunya dins la resta d’Espanya passa per dialogar, negociar i pactar una reforma constitucional en clau federal: “No hi ha solució unilateral ni fora de la llei per a aquest problema

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa