El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC anima al Pacte pel Referèndum a “convèncer el Govern de deixar la via unilateral
  • CA

 

La portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, ha animat al Pacte Nacional pel Referèndum a “convèncer el Govern que abandoni la idea d’un referèndum unilateral i il·legal sobre la independència”, ha dit. En una entrevista d’Europa Press, ha recordat que el Pacte es regeix per un manifest que insta l’Estat i a la Generalitat a acordar un referèndum i que en cap cas al·ludeix a una convocatòria unilateral.

 

El Pacte preveu reunir-se aquest dimarts després de diversos dies de polèmica: el president del Govern va convocar el dilluns 29 de maig als partits proconsulta per abordar la via unilateral després de la negativa del Govern central a negociar un referèndum, però els ‘comuns’ no van acudir, al·legant que primer havia de reunir-se el Pacte, que els aglutina a tots. A més, l’espai que lideren Xavier Domènech i Ada Colau va acusar el Govern de voler “enterrar” el Pacte i va alertar que la unilateralitat no és el que defensa aquesta plataforma, que ha recollit més de mig milió de signatures per a un referèndum pactat.

 

  

El PSC no està en el Pacte però veu legítim que reivindiqui el ‘dret a decidir’ dins de la legalitat: “Tenint en compte el literal que tenen acordat –el manifest–, hauran de traslladar al Govern que la unilateralitat i la desobediència ens porta contra les roques”. Granados lamenta que Puigdemont contempli un referèndum que veu il·legal, i preferiria que el Pacte prengués la decisió “de convèncer el Govern que no és la manera”. A més, defensa que el millor referèndum acordat seria el de la reforma constitucional federal que defensen els socialistes, que naixeria d’un acord polític i no de la divisió, i que implicaria una doble votació a Catalunya: la de la nova Constitució i la d’un nou Estatut que es derivaria d’ella.

 

Si el Govern convoca el referèndum, el PSC alertarà que “no és un referèndum perquè, per ser-ho, ha de ser legal i aquest no ho seria, com ja ha dit per unanimitat el Consell de Garanties Estatutàries”, que va dictaminar que no podia celebrar-se sense acord amb l’Estat. “No estarem a favor d’aquest ‘9N bis’, que no crec ni que s’acabi convocant formalment” perquè tot aquest procés independentista és en realitat un conjunt de moviments tàctics dels partits per posicionar-se tan bé com sigui possible davant les properes eleccions autonòmiques, segons ella.

Eva Granados creu que Catalunya “torna a estar com fa dos anys després del 9N”, i que haurien de convocar-se eleccions, per evitar que segueixi augmentant la crispació i que segueixin acumulant-se causes judicials pel procés sobiranista. “Estaria bé que convoquin eleccions ja i evitem l’escenificació d’un xoc de trens que pot tenir conseqüències per a ells i per a la ciutadania, perquè això obliga a posicionar-se i crispa l’opinió pública”, ha lamentat. Sobre si l’Estat ha d’usar la força per impedir el referèndum, ha respost que ha d’abandonar la via judicial i el “no a tot” per iniciar una via de diàleg amb la Generalitat que millori el finançament i l’autogovern, blindi les competències i reconegui la plurinacionalitat de l’Estat en una nova Constitució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa