El president del parlament del Mercosur alerta de la "violació de drets fonamentals a Catalunya"

Daniel Caggiani diu que les "diferències polítiques" s'han de resoldre "de manera democràtica mitjançant el vot

El president del parlament del Mercosur, Daniel Caggiani, veu amb "molt preocupació" la "violació" de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya. En declaracions a l'ACN, Caggiani assegura que les "diferències polítiques" s'han de resoldre "de manera democràtica mitjançant el vot", tal com es fa en "sistemes democràtics forts i seriosos". Després d'una reunió a la seu del Mercosur a Montevideo amb els consellers d'Acció Exetrior, Alfred Bosch, i de Treball, Chakir El Homrani, el president del parlament del Mercosur denuncia la "violació dels drets polítics" de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín per no poder exercir com a eurodiputats malgrat haver-ne estat elegits.

"Sens dubte, qualsevol situació de menyspreu als drets civils i polítics contra un parlamentari trobarà per part del parlament del Mercosur un llaç de solidaritat", subratlla Caggiani, que es mostra partidari de "fer sentir la veu" sobre aquesta "violació" de drets "allà on correspongui". A més, el president del parlament del Mercosur, que pertany al partit Moviment de Participació Popular de l'Uruguai, que forma part del Front Ampli, fa una crida a "buscar camins d'enteniment" per tal de "resoldre les circumstàncies polítiques de manera democràtica, tal com correspon a qualsevol sistema democràtic".

Malgrat apuntar que el parlament del Mercosur no ha abordat la situació política a Catalunya, Caggiani fa notar que algun dels grups que formen el parlament sí que han expressat una opinió sobre la situació política a Catalunya.

 

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, creu que "pronunciaments" com el del president del parlament del Mercosur, Daniel Caggiani, fan "avançar" i "ajuden a trobar una solució" a la situació política. Després que Caggiani hagi denunciat la "violació" de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya, Bosch ha apuntat des de Montevideo que aquesta afirmació del president del parlament del Mercosur reivindica la necessitat de "respectar la democràcia", així com que "en el segle XXI no pot haver presos polítics". Després d'una setmana de viatge a l'Uruguai, el conseller d'Acció Exterior ha celebrat la "complicitat" que ha rebut al país. "Entenen que hem de ser amics", ha remarcat.

Per Bosch, les declaracions de Caggiani són una mostra que el cas català s'està internacionalitzant i que no és un afer intern. "Les coses es plantegen amb més objectivitat des de la distància", ha dit el conseller preguntat sobre si hi ha més "complicitats" amb la situació a Catalunya a països de fora de la Unió Europea que amb els mateixos estats europeus.

 

Comentaris