El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president del grup sobre Catalunya a Westminster perd l’escó
  • CA

 

 

Els independentistes catalans han perdut un dels seus principals aliats a la Cambra dels Comuns. El diputat George Kerevan, de l’SNP, promotor i president del grup de discussió sobre Catalunya al parlament de Westminster, no ha aconseguit la reelecció a les eleccions britàniques, i el seu seient se l’ha endut el laborista Martin Whitfield. El gal·lès Hywel Williams, que va promoure amb Kerevan el grup de discussió, sí que ha aconseguit la reelecció. A Escòcia, els independentistes han perdut 21 escons en aquests comicis, passant de 56 a 35, principalment en mans del partit conservador, que se n’ha endut 13, mentre que els laboristes n’han obtingut 7 i els liberal demòcrates 4.

Els grups de discussió parlamentaris com el de Catalunya deixen l’activitat durant el període electoral, i si volen tornar a formalitzar-se, han de fer un acte abans del 15 de setembre per constatar oficialment la seva voluntat de seguir promovent el debat. Tot i la pèrdua de l’escó de Kerevan, l’SNP té 35 diputats que poden substituir-lo al capdavant del grup de discussió de Catalunya, una funció que també podria adoptar el gal·lès Hywel Williams, que ha promogut diverses resolucions sobre la situació catalana a la cambra. 
 

La nit electoral ha estat especialment dura pels independentistes escocesos, que el 2015, en plena ressaca del referèndum, van aconseguir un resultat històric, amb 56 dels 59 escons en joc. Aquest 2017, s’han quedat amb 35, una xifra que, de totes maneres, supera amb escreix el resultat del 2010, quan els independentistes tenien només sis escons. A més de Kerevan, el grup de l’SNP al parlament de Westminster ha perdut noms importants en aquests comicis. Entre ells, l’exprimer ministre escocès, Alex Salmond, i el número dos de la formació i portaveu a la Cambra dels Comuns, Angus Robertson. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa