El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP torna a demanar a la UE la reforma de l’euroordre per Puigdemont
  • CA

 

El PP ha tornat a demanar aquest dimecres a la Comissió Europea que posi sobre la taula una reforma de l’ordre europea de detenció (OED), després que la justícia alemanya negués a l’estiu el delicte de rebel·lió en l’euroordre contra l’expresident Carles Puigdemont. Segons ha argumentat el cap de files dels populars espanyols a l’Eurocambra, Esteban González Pons, el mecanisme de cooperació no “protegeix” cap país contra un “intent de cop d’estat”. “El meu país ha patit un intent de cop d’estat fa un any però el Tribunal Suprem espanyol no té a la seva disposició tots els que ho van intentar perquè un tribunal regional d’un altre país li ha negat aquesta possibilitat”, ha reblat a Juncker. “Quin missatge estem enviant als espanyols? Que Europa no protegeix la constitució espanyola?”, s’ha preguntat durant una intervenció al ple que el Parlament Europeu celebra aquesta setmana a Estrasburg.

 

En aquest sentit, González Pons ha insistit que “sense confiança mútua” no es pot viure “sense fronteres”. “Si volem que Schengen existeixi hem d’aconseguir que l’euroordre existeixi, també”, ha conclòs, advertint que perquè una Unió Europea “unida” -com ha defensat Juncker en el seu discurs inicial- requereix també una UE “de la justícia”. Al juliol, l’eurodiputat va enviar una carta a Juncker demanant-li ja que presentés una “proposta legislativa per millorar i clarificar el funcionament” de l’euroordre per evitar casos com el de Puigdemont, en què –segons González Pons- “un tribunal regional” ha posat en qüestió “una exhaustiva investigació judicial” feta al Tribunal Suprem “amb el màxim nivell de professionalitat i basada únicament en evidències legalment demostrables”.

  

 

 

En concret, en la missiva demanava “una revisió” de la llista dels 32 delictes que poden donar lloc a un lliurament sense control de doble incriminació perquè s’hi pugui incorporar “una nova categoria de delicte, el de rebel·lió, accions contra la integritat territorial i contra el marc constitucional d’un estat membre”. Dies abans d’aquesta carta, el popular va exigir en un missatge a Pedro Sánchez suspendre l’aplicació de Schengen a l’Estat mentre s’aclaria si l’euroordre “serveix per a alguna cosa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa