El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP presenta una iniciativa per castigar amb 5 anys de presó qui faci un “referèndum il·legal”
  • CA

 

El PP ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició de llei orgànica per reformar el Codi Penal i incloure-hi com a delicte l’organització d’un referèndum il·legal. La proposta preveu penes de fins a 5 anys per a les autoritats que el convoquin, i penes menors per a aquells funcionaris que ho facilitin o persones que participin com a interventors en una votació declarada il·legal. El PP recorda que el 2003 –amb José María Aznar a la Moncloa- ja es va impulsar aquesta mateixa reforma però que el legislador ho va acabar despenalitzant. Ara, i després de l’1 d’octubre a Catalunya, el PP recupera aquella idea i ho porta al Congrés per tal que la resta de grups es posicionin. Segons els populars, els mecanismes de control de la legalitat “no han estat suficients” en el cas de Catalunya i, per tant, proposen penalitzar la convocatòria d’un referèndum il·legal.

 

El grup popular recorda que el 2003 el govern de José María Aznar va impulsar una reforma del Codi Penal que ja incloïa un delicte amb penes de 3 a 5 anys per a les autoritats que convoquessin “processos electorals o consultes popular via referèndum sense tenir-ne la competència per fer-ho”. En l’escrit, però, el PP reconeix posteriorment el legislador va optar per despenalitzar aquest apartat. 

 

Ara, en canvi, el PP de Pablo Casado vol recuperar aquesta mesura del seu predecessor, tal com ja havia avançat que era la seva intenció. Per això, proposa una iniciativa que passi per reformar el Codi Penal i incloure-hi com a delicte.

 

El PP diu que han passat 10 anys des d’aquella despenalització i no amaga que ara vol recuperar aquella idea arran dels fets succeïts a Catalunya l’1 d’octubre perquè són actuacions que “requereixen d’un retret penal”. Considera que les diferents formes de “control de la legalitat” s’han demostrat com a insuficients per a “reprimir i dissuadir” les autoritats catalanes d’organitzar un referèndum tot i que el TSJC l’havia declarat il·legal. 

 

En la proposició de llei registrada al Congrés els populars proposen incloure tres nous delictes al Codi Penal. Per una banda, castigar amb penes de 3 a 5 anys de presó les autoritats o funcionaris que convoquin aquests processos sense tenir-ne la competència. La pena també seria d’inhabilitació. 

 

El segon delicte afectaria les autoritats i funcionaris que “facilitessin” aquestes votacions i la pena es rebaixaria d’1 a 3 anys. En darrer termes, també es proposa penes de presó de 12 a 24 mesos per a les persones que participessin com a interventors o facilitessin i promoguessin aquest processos un cop s’han declarat com a il·legals. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa