El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP no es conforma amb una abstenció del PSOE
  • CA

El PP no en té prou amb una abstenció del PSOE. Els populars consideren que una “abstenció tècnica” dels socialistes no garantiria l’estabilitat a un govern de Mariano Rajoy de cara a la dotzena legislatura i sosté que portaria a unes terceres eleccions en sis o set mesos. Així ho han manifestat fonts del PP aquest dimarts a la tarda als passadissos del Congrés, on han afegit que caldria un major compromís dels socialistes.

Aquestes manifestacions reforcen l’argument del govern de coalició que el portaveu del PP a la cambra baixa, Rafael Hernando, ha tornat a posar sobre la taula. Hernando ha manifestat que ara no és moment de posar condicions al PSOE en una eventual negociació però ha subratllat que l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat és “un aspecte important”. El PSOE sosté que el PP ja pensa en les terceres eleccions.

El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, també ha reclamat aquest dimarts a la tarda un major compromís al PSOE. “Si es produeix una investidura hauria de ser amb un mínim de garanties per governar”, ha apuntat, perquè “no es tracta de ser investit i que al dia següent et plantegin una moció de censura”.

Al PSOE opinen que el PP està més per unes terceres eleccions que per la investidura de Rajoy, després de la fractura de la formació durant el comitè federal de dissabte que va comportar la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general. Així ho han manifestat diversos diputats socialistes a la sortida de la reunió del grup parlamentari al Congrés. 

La majoria dels 85 diputats del PSOE consideren que el pitjor escenari són les terceres eleccions però cap d’ells s’ha posicionat obertament a favor d’una abstenció durant la reunió. Malgrat tot, algunes veus ja han començat a manifestar que el debat polític sobre si la formació ha de passar del no a l’abstenció s’hauria d’haver fet abans. Els afins a Pedro Sánchez sí s’han posicionat obertament a favor de mantenir la negativa al candidat popular.

Durant la trobada de grup dels diputats socialistes, el president de la gestora, Javier Fernández, ha reclamat “responsabilitat” als seus integrants per evitar la divisió de vot en una possible investidura de Mariano Rajoy. Algunes fonts socialistes apunten que trencar la disciplina de vot seria deslegitimar el partit i sostenen que el canvi de posició s’ha de decidir en un nou comitè federal. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa