El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP amenaça de recórrer al TC el decret per exhumar Franco
  • CA

 

El Partit Popular amenaça de recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) el decret llei que vol aprovar el govern espanyol aquest divendres per modificar la Llei de memòria històrica i exhumar Franco del Valle de los Caídos. Segons el secretari general, Teodoro Garcia, no està “justificada la urgència” d’aquesta mesura i, per tant, el govern espanyol està usant de manera incorrecta aquest procediment reservat només a l’executiu. Fonts del partit apunten, doncs, que un cop tinguin el decret llei i l’estudiïn poden recórrer davant del TC. El PP va abstenir-se en la proposició no de llei del maig del 2017 que es va aprovar per àmplia majoria al Congrés el maig del 2017 i que instava el govern espanyol (llavors en mans del PP) a treure les restes del dictador. Ara, en canvi, el partit assegura que no donaran suport al decret llei un cop s’hagi de convalidar al Congrés, sense aclarir si votaran en contra o s’abstindran. Per al PP, els espanyols “no tenen cap urgència de treure un mort d’una tomba” sinó que és una “urgència” del president Pedro Sánchez que ha de “pagar un peatge a Podem per fer-lo president”.

 

En declaracions a ‘Telecinco’, el número 2 del PP ha dit al govern espanyol que “no comptin” amb els seus vots al Congrés. García ha acusat Sánchez de “voler ressuscitar Franco” perquè “no té projecte polític” i ha dit que “plantaran cara” a la manera de governar per decret.

 

Segons ha defensat, entre 2011 i 2015 el PP també va fer servir la fórmula del decret però argumenta que eren moments complicats perquè “Espanya estava en una situació crítica”. “Ara l’única urgència és la de Sánchez de seguir de president, els espanyols no tenen cap pressa per treure un mort d’una tomba on fa 40 anys que hi és”, ha declarat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa