El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PNR evita mullar-se sobre el referèndum unilateral
  • CA

 

No hi ha hagut sorpreses. Les posicions dels sobiranistes i dels independentistes segueixen tan allunyades pel que fa a la legitimitat de la via unilatareral per exercir la sobirania, com tan properes pel que fa al fet que el conflicte polític s’ha de resoldre a les urnes. “El PNR ni avala ni desautoritza cap de les decisions que prenguin partits o institucions”,  ha remarcat el fins avui coordinador del PNR, Joan Ignasi Elena, quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que els membres del pacte acabin avalant la via unilateral. “L’urna transparent uneix la majoria del poble de Catalunya, i per això el PNR ha de continuar viu per abordar noves aventures col·lectives. Tots nosaltres compartim l’anhel del poble de Catalunya per votar, i també que Catalunya és nació, i en tant que nació sobirana, té dret a decidir. Això fins ara no era la centralitat del catalanisme polític, i avui ho és”, ha afegit Elena. 

 

 

El fins ara coordinador del Pacte –la comissió executiva s’ha dissolt durant la reunió-, ha demanat que el pacte “segueixi viu“, alhora que estigui atent a la “realitat del país per ser convocat cada vegada que els esdeveniments polítics i socials ho requereixin”, tot remarcant que “algunes decisions les pren el Pacte, i altres decisions corresponen als governs, partits i institucions, de manera que no es poden barrejar”, ha dit en relació al previsible anunci de data i pregunta per a un referèndum convocat per la Generalitat aquesta setmana.

Representants d’entitats de la societat civil a la reunió del PNR | Jordi Borràs

 

Elena, que ha explicat que “hem constatat que hi ha suport a Espanya i també a nivell internacional, però també un rebuig majoritari al Congrés“, ha insistit que el missatge que s’ha transmès és clar: “No som quatre, és la majoria d’un poble, és una cosa dels del sí, del no i dels que s’ho estan pensant, i sobretot, que és legal”. En aquest sentit, Elena ha posat de relleu que el PNR “ha preservat i ampliat aquest consens que existeix al nostre país al voltant del referèndum”.

Elena, amb Junqueras, Puigdmeont, Forcadell i Asens, a la reunió del Pacte pel Referèndum | Jordi Borràs

 

 

Si bé tots els membres del Pacte han entrat a la reunió tenint clar que l’escenari ha canviat des de la darrera reunió, perquè el ‘no’ de Rajoy ha fet que s’acceleri l’anunci de data i pregunta, el Govern ha insistit que impulsar un referèndum unilateral és “perfectament compatible” amb mantenir viu el Pacte, tenint en compte que l’executiu català no renunciarà al diàleg “fins a l’últim minut de la pròrroga”. De fet, l’estratègia de la Generalitat passa ara per tornar la pilota a l’Estat, que hauria de decidir si manté la invitació al Congrés un cop s’hagi anunciat el dia del referèndum i la pregunta amb què es convocarà els ciutadans.Hem de tallar d’arrel el relat que s’ha muntat des de Madrid en el sentit que ells ofereixen parlar i nosaltres ho rebutgem”, van explicar fonts de l’entorn del president a El Món. És per això que Puigdemont no ha demanat als membres del pacte que donin suport a la via unilateral, i tampoc no ha donat detalls sobre l’anunci de data i pregunta que té previst fer en els propers dies.

 

 

Pel que fa a la CUP, ha demanat que el Pacte Nacional pel Referèndum sigui “l’impulsor d’un debat nacional ciutadà sobre el Sí i el No a la independència”. Així ho ha manifestat del diputat Benet Salellas, que tambñe ha reclamat que s’acabi el tacticisme electoral, i ha alertat que hi ha “una minoria que voldrien utilitzar el pacte com a prolongació del processisme”. Segons la CUP, aquest ens “ha de seguir i ha de ser vetllador de les garanties del referèndum del setembre. Com a espai ciutadà més que com a coordinació de partits polítics”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa