El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PNR creu que “seria un error històric” no donar sortida a les aspiracions dels catalans
  • CA

 

 

La Comissió Executiva del Pacte Nacional pel Referèndum ha presentat davant dels membres del PNR reunits al Parlament l’informe final de l’encàrrec que van rebre ara fa 6 mesos, amb l’objectiu d’aconseguir avals per a “la celebració d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat entre els Governs de l’Estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya”. L’informe, al qual ha tingut accés El Món, presenta una declaració final amb 5 punts.

 

1. La Comissió Executiva del PNR ha culminat l’encàrrec rebut: elaboració d’un Manifest polític de consens impulsant un referèndum a Catalunya, acordat amb el Govern espanyol, en base a l’absència d’apriorismes, amb la pregunta i la data de celebració sotmeses a l’acord, obert al debat lliure i sense interferències dels poders públics i de resultat políticament eficaç. El Manifest ha assolit la xifra de 500.000 signatures de ciutadans i ciutadanes, l’adhesió de nombroses administracions locals i entitats de Catalunya, però igualment significatius suports d’Espanya, d’Europa i internacionals.

 

 

2. El resultat de la tasca de la Comissió Executiva, en compliment de l’encàrrec rebut i acceptat, és conegut per part del Govern i dels actors constituents del PNR, en la mesura que va ser fet pú- blic en l’acte del 19 de maig de 2017 celebrat al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, i detallat en el memoràndum d’accions protagonitzades per la Comissió amb el suport de les entitats del Pacte i dels voluntaris que hi han ajudat al llarg dels mesos de treball.

 

 

3. La Comissió Executiva entén conclosa la seva tasca i, en conseqüència, també la seva responsabilitat davant el Plenari del PNR, en la mesura que presenta el resultat del treball per al qual fou nomenada.

 

 

4. La Comissió Executiva, vista l’experiència que ha acumulat en els mesos de la seva vigència, entén la molta utilitat del Pacte Nacional pel Referèndum, atesa la transversalitat ideològica, social i territorial que significa la base de consens sobre la qual es fonamenta i en tant que instrument unitari de debat i d’acció polítics. I és per aquesta raó que insta els seus components a mantenir-se i a tenir-lo com a plataforma de debat per a allò que estimin digne de grans consensos en la política catalana.

Elena, amb Junqueras, Puigdmeont, Forcadell i Asens, a la reunió del Pacte pel Referèndum | Jordi Borràs

 

 

5. La Comissió Executiva, nascuda del consens i de la voluntat de trobar un camí possible de pacte entre les institucions i entitats polítiques i socials catalanes i el Govern de l’Estat espanyol per a la possibilitat que Catalunya decideixi democràticament el seu futur polític, insta a la Generalitat i el Govern de l’Estat a continuar cercant els camins del diàleg necessari, a pesar dels posicionaments i les raons que argumenten l’un i l’altre, i malgrat la inflexibilitat i el tancament mostrats pel Govern del PP i per la majoria parlamentària que li dona suport. La Comissió Executiva entén que el pacte és un valor superior als interessos partidistes i que és l’instrument que supera apriorismes i permet acords. El que reclama Catalunya és una oportunitat històrica que, resolta democràticament, ha d’honorar els estadistes que el facin possible. La majoria del poble de Catalunya ha expressat reiteradament la seva voluntat de decidir sobre els vincles polítics de la seva nació a través del vot. Seria un error històric defraudar aquesta voluntat a causa d’una negativa a donar-hi resposta en el marc d’un acord institucional entre els representants de les sobiranies cridades a fer-lo efectiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa