El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Ple del Congrés rebutja el referèndum amb el 71% dels vots
  • CA

 

 

El Ple del Congrés, amb el 71% dels vots, ha rebutjat aquest dijous una moció del PDeCAT que demanava respectar el referèndum convocat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per al proper 1 d’octubre. En concret, la convocatòria unilateral del referèndum ha estat rebutjada per 250 diputats del PP, PSOE, Cs, UPN, Fòrum i Nova Canàries, mentre que la moció té 92 vots d’Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís i Bildu, mentre que Coalició Canària s’ha abstingut. Es tracta d’una moció derivada de la interpel·lació que el diputat Jordi Xuclà va dirigir el passat 17 de maig a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Inicialment, el partit instava el Govern central a pactar amb la Generalitat la celebració d’un “referèndum d’autodeterminació” a Catalunya, incloent en aquesta negociació la data, la pregunta i les condicions d’aplicació del resultat, però aquell text es va quedar desfasat als pocs dies perquè Puigdemont va anunciar tant la data de la consulta com el text de la pregunta que vol que contestin els catalans.

Diàleg, però després del referèndum

 

Per això, el PDeCAT va registrar un nou text, que es va debatre aquest dimecres, en el qual ja no cap la negociació prèvia de la consulta. En concret, la redacció actualitzada insta el Govern espanyol a “respectar la decisió adoptada pel president de la Generalitat” de convocar el referèndum “perquè els catalans i les catalanes decideixin sobre el futur polític, en compliment del mandat democràtic sorgit de les urnes i després de reiterades trucades a l’acord”.

 

La formació independentista proposava que, ja després del referèndum de l’1 d’octubre, s’intentés “trobar l’espai institucional parlamentari al Congrés per dialogar amb les autoritats catalanes davant la pèrdua de voluntat de diàleg del Govern de l’Estat”. En la moció, defensada davant el Ple per Xuclà, també es recolzava l’oferta d’Puigdemont per “explicar al Congrés la iniciativa política per abordar, des del diàleg, la possibilitat d’articular respostes compartides, concordes amb el moment social i polític que viu Catalunya”.

Suport crític d’En Comú Podem

 

La iniciativa va sumar el suport del grup d’Units Podem-En Comú malgrat que el seu portaveu, Xavier Domènech, la considera “confusa” i “contradictòria”. De fet, no entenia que el PDeCAT demanés respecte per al seu full de ruta unilateral i alhora diàleg i respostes compartides, o que proposés un fòrum sobre Catalunya després del referèndum quan aspiren a estar fos d’Espanya l’endemà de la consulta.

 

Si al final van recolzar la moció és perquè, segons Domènech, coincideixen que “el problema principal esdevé del PP” i de les seves “pulsions repressives”. “Per això, nosaltres no ens abstindrem”, va resoldre, retraient el PDeCAT la seva abstenció en la moció de censura de fa una setmana que pretenia precisament desallotjar el PP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa