El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PDeCAT registra al Congrés una iniciativa per anul·lar les sentències polítiques del franquisme
  • CA

 

El PDeCAT ha registrat una proposició de llei al Congrés per declarar nuls els tribunals i les sentències polítiques del franquisme, seguint les passes del Parlament. El coordinador del PDeCAT a les Corts, Jordi Xuclà, ha explicat que la iniciativa proposa modificar l’article 3 de l’actual llei de memòria històrica aprovada quan José Luis Rodríguez Zapatero era president del govern espanyol. L’actual llei diu que els tribunals polítics de la dictadura són il·legítims i es tractaria de canviar aquest concepte per declarar-ne la nul·litat. Segons Xuclà, és també una proposta inspirada en el que va fer el parlament alemany l’any 2009. Xuclà ha defensat que la proposició de llei té possibilitats de prosperar perquè al Parlament es va aprovar per unanimitat i perquè el PSOE ja ha anunciat una proposició no de llei per anul·lar el judici contra l’expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Xuclà ha argumentat que l’actual llei de memòria històrica aprovada el 2007 no ha produït efectes jurídics perquè es limita a declarar la “il·legitimitat” d’aquest tipus de judicis. Davant d’aquesta situació, ha defensat que cal fer una modificació de la llei. De fet, el passat 30 de juny el Parlament va aprovar per unanimitat una llei que declara nuls els judicis i les sentències polítiques del franquisme a Catalunya, amb els vots també del PP i del PSC. I per aquest motiu, creu que la iniciativa del PDeCAT té possibilitats de prosperar al Congrés.
 

A més, Xuclà ha recordat que el PSOE ha anunciat que presentarà una proposició no de llei al Congrés per declarar nul el judici a l’expresident Companys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa