El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PDeCAT porta al Congrés l’actuació de la justícia contra l’independentisme
  • CA

 

El PDeCAT vol que el Congrés qüestioni aquest dijous l’actuació de la justícia espanyola en la causa contra el procés independentista a Catalunya. Ho fa a través d’una iniciativaon contrasta la tasca dels jutges espanyols amb la de la justícia alemanya, belga, suïssa i escocesa en el mateix procediment. Així es recull en unes de propostes de resolució que els independentistes catalans han registrat a la Memòria sobre l’estat, funcionament i activitats del Consell General del Poder Judicial de l’any 2016, que seran debatudes i votades en el ple del Congrés.

 

Al seu text, el PDeCAT proposa que el Congrés insti el CGPJ a deixar clar davant les institucions de l’Estat que la tasca de la justícia és “aplicar les lleis” i no “resoldre els problemes polítics”, perquè fer recaure aquesta tasca en els jutges equival a “judicialitzar la política” i contravé la separació de poders. En aquest context, contraposen l’actuació dels jutges espanyols amb la resposta que ha donat la justícia “de països europeus amb tradicions democràtiques tan profundes com les d’Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Escòcia” davant les euroordres emeses pel Tribunal Suprem contra els líders independentistes exiliats, així com la seva actuació davant les acusacions de rebel·lió dels polítics exiliats o que romanen “des de fa molts mesos” en presó preventiva. Per tot això, el Partit Demòcrata persegueix que s’emplaci l’òrgan de govern dels jutges a “abordar una seriosa reflexió i a presentar amb urgència propostes legislatives orientades a millorar la qualitat de la Justícia i la democràcia a Espanya”.

 

En una altra les seves propostes, el grup que encapçala Carles Campuzano busca que el Congrés mostri el seu respecte a la independència judicial però que també expressi el convenciment que la justícia “està allunyant-se de la societat”, raó per la qual reclama al CGPJ propostes per “corregir” aquesta situació. Segons assenyala, existeixen “nombrosos” exemples que demostren que les sentències judicials estan sent “àmpliament contestades” per la societat, entre les quals ressenya la de “La Manada”, que, segons el parer del PDeCAT, ha suposat una “reculada” en els reconeixements socials en matèria d’igualtat i violència de gènere. Però també refereix casos com la sentència als joves d’Alsasua, en el qual han estat “nombroses” les manifestacions que han rebutjat que se’ls condemni per terrorisme, la del projecte gasista Castor o l’assalt violent per part d’ultres a la llibreria Blanquerna el 2013. En aquesta llista, a més, inclou la “llarga” presó preventiva aplicada als líders independentistes encarregats per un delicte de rebel·lió, “rebutjada per prop del 80% de la societat, segons dades d’una recent enquesta”. Vinculat també amb Catalunya, els independentistes tornen a emplaçar l’òrgan de govern dels jutges a manifestar la necessitat de derogar la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional en el que té a veure amb l’atribució d’inhabilitar càrrecs electes i funcionaris, una potestat sancionadora que consideren que no hauria de correspondre a l’Alt Tribunal.

 

D’altra banda, Cs reclama, en una altra proposta de resolució, la necessitat que el Consell del Poder Judicial doni suport als jutges i fiscals destinats a Catalunya per evitar la fugida del país com a conseqüència de les “pressions” que han rebut en els últims mesos. Uns “atacs”, no obstant això, que els independentistes catalans d’ERC posen en dubte en una altra proposta presentada a la citada Memòria del CGPJ, on qualifiquen com a “cridanera” l'”escassa” utilització del procediment d’empara del CGPJ. En concret, en el seu text, els de Joan Tardà insten l’òrgan rector dels jutges a emparar “de manera efectiva” els membres de la carrera judicial de “qualsevol atac” rebut que afecti la seva independència.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa