El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PDeCAT busca una imatge d’unitat en el Consell Nacional després de la destitució de Baiget
  • CA

 

El Partit Demòcrata (PDeCAT) celebra aquest cap de setmana un Consell Nacional extraordinari per commemorar el primer aniversari de la formació, creada formalment en el Congrés Fundacional dels dies 8, 9 i 10 de juliol de 2016. Un any després, el partit dona per acabada la transició entre l’antiga CDC i el PDeCAT, i ho fa amb l’objectiu de buscar una imatge d’unitat -tal i com han explicat diversos dirigents a l’ACN-, després de la polèmica per la destitució de l’exconseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per posar en dubte el referèndum. A més, el partit tancarà la regulació interna i aprovarà el reglament de les primàries que ha de servir per triar els candidats del PDeCAT tant per a unes properes eleccions al Parlament, com per a les següents eleccions municipals, europees i, si s’escau, espanyoles.

Diverses veus del PDeCAT consultades per l’ACN han insistit que aquest Consell Nacional extraordinari, és una “bona oportunitat” per tancar ferides. És el cas del responsable de la campanya del Partit Demòcrata per la vegueria de Lleida, Marc Solanes, que ha reconegut que la destitució de Baiget ha “enrarit” el clima a la formació perquè molta gent “no entenia res” i estaven “descol·locats”. Tot i això, el també coordinador territorial de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de Lleida ha remarcat que el president del Govern, Carles Puigdemont, va resoldre “ràpidament” la “crisi”. Per això, Solanes constata que el Consell Nacional de dissabte és “una oportunitat per donar el tema per tancat”, recuperar la unitat i demostrar que, a partir d’ara, “tot ha d’anar de cara a la campanya pel referèndum”.

 

El diputat parlamentari del PDeCAT (integrat al grup de JxSí) Jordi Sendra ha fet constar, en declaracions a l’ACN, que “tot el partit està amb el president Puigdemont”, i ha matisat que és “habitual” que s’intenti crear divisió dins del PDeCAT perquè el partit és “l’objectiu a batre”. “Ens han mort i enterrat moltes vegades i sempre hem demostrat que estem molt vius. Sense petulància o immodèstia, i sense menystenir els altres protagonistes, som imprescindibles per fer la independència, els opositors ho saben, i intenten magnificar el tema Baiget per fer creure que hi ha divisió”, ha continuat Sendra. Finalment, el diputat parlamentari ha conclòs que hi ha “unitat absoluta en l’objectiu”, i que la fita és “tan magnífica” que “ho val tot”.

Altres veus parlamentàries del PDeCAT també han asseverat que la celebració del primer aniversari només pot servir per “demostrar” que hi ha “orgull i convicció” de la feina feta fins ara i, sobretot, “unió” de cara als “següents reptes” de país i del partit. Al seu torn, el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT a Madrid, Jordi Xuclà, s’ha mostrat “convençut” que el Consell Nacional servirà per “mostrar la màxima unitat” i el “suport” del partit al procés, com també a qui el “lidera institucionalment, que és el president Puigdemont”.

 

Les crides a la unitat arriben després que es fes evident, fa quatre dies, la divisió al partit a partir de la destitució de Baiget. La decisió de Puigdemont va escapçar el PDeCAT entre els qui la veien “precipitada” i els qui la “compartien”. Cal recordar que la coordinadora general, Marta Pascal, va constatar, en la roda de premsa de dilluns al migdia, que el partit estava “tranquil” pel compromís “clar, inequívoc i sense fissures” de Baiget amb el referèndum, i va assegurar que s’arribaria a l’1-O amb ell al Govern.

 

Poc després de fer-se pública la destitució de l’exconseller, l’exlíder del partit a Madrid, Francesc Homs, va explicar per Twitter que no compartia el cessament de Baiget, i va assenyalar que, “si per declaracions més o menys afortunades se’l fa fora, n’hi ha que sobren des de fa temps”. Finalment, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va opinar que Baiget podria haver continuat al Govern tot i els seus dubtes sobre l’1-O.

 

Puigdemont i Mas

 

Fonts de la direcció del partit consultades per l’ACN han destacat que aquest cap de setmana “s’arrodoneix” el primer any de vida del PDeCAT, i que així es “reforçarà” la formació, un cop es tanqui l’estructura i el procés de constitució amb tots els processos reguladors que quedaven pendents. La lectura que en fa l’òrgan de direcció és que la parella dels “dos presidents”, en referència a Carles Puigdemont i Artur Mas, ha resultat “molt bona” i que no hi ha hagut “cap problema”.

 

En aquest sentit, des del PDeCAT destaquen que l’equilibri amb Pascal i el coordinador organitzatiu, David Bonvehí, ha estat positiu, ja que ells dos han complert les funcions “executives”, Mas s’encarregava de tasques de “representació” i Puigdemont de “portar el referèndum”. A partir d’ara, el Partit Demòcrata se centrarà en tres objectius principals: el referèndum, la gestió del post-procés i les properes eleccions municipals, tal i com han explicat les mateixes fonts.

 

Cal recordar que Puigdemont va deixar clar que no vol ser el candidat del partit a les següents eleccions al Parlament, i que Mas va assenyalar que, tot i no veure’s com a cap de llista, no es podia “descartar ningú”. Al seu torn, Pascal ja va demanar el 9 de gener que s'”aturés” el debat de noms sobre els candidats del partit a la presidència de la Generalitat fins que es convoquessin els comicis. “Quan toqui, amb la màxima unitat i lleialtat al projecte col·lectiu, prendrem les decisions que toqui”, va afirmar després que la vicepresidenta de la formació i portaveu del Govern, Neus Munté, digués en una entrevista que Mas seria un “bon” candidat.

 

D’altra banda, el Consell Nacional també debatrà la proposta del codi ètic del partit, i es votarà la tria de 10 places dels consellers nacionals de cara al Comitè Nacional de la formació, que compta amb 400 alcaldes i més de 4.000 regidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa