El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El partit de Llamazares reclama més polítiques socials i “menys de llaços i banderes”
  • CA

 

El feminisme està en el centre de la campanya electoral. Si ahir era Unidas Podemos qui el posava el centre en una trobada amb joves a Madrid, aquest dissabte ha estat Actúa, el partit que lidera l’exdiputat d’Izquierda Unida Gaspar Llamazares, que aquest migdia ha organitzat un vermut feminista al Foro de Madrid. Davant d’una quarantena de persones, les candidates al Congrés dels Diputats Montserrat Muñoz, María Garzón, Marisa Castro; l’alcaldable d’Actúa a Barcelona, Núria Gonzaléz, i Erika Sarmiento, de la xarxa de dones llatinoamericanes, han parlat durant dues hores sobre les problemàtiques a les que s’enfronten les dones. Sota l’atenta mirada de Llamazares, les quatre dones han reivindicat el feminisme com a motor de canvi de la societat.

 

Una de les més aplaudides ha estat Marisa Castro, número 4 de la llista i reconeguda lluitadora pels drets de les dones i del col·lectiu LGTBI.  Castro ha reivindicat el paper de l’escola pública perquè “aquí es troba la solució clau en matèria educativa”, i ha reclamat que recuperi la seva funció i “es responsabilitzi d’impartir valors de respecte i convivència democràtica”. Tot això sense oblidar la família. “És cert que han canviat les coses i que l’home nou està en marxa, però la dona nova fa anys que està en marxa i que espera a l’home nou”, ha dit, aconseguint els aplaudiments dels assistents. A més, Castro ha volgut referir-se també a les noves formes d’esclavitud del segle XXI, com la prostitució, de la que n’ha demanat l’abolició.

 

La número 4 d’Actúa al Congrés ha tingut paraules especialment dures contra el líder de Ciutadans, Albert Rivera: “Aquest senyor vol posar-li cognoms al feminisme, però el feminisme és fill de mare soltera“, ha assegurat, i ha afegit, amb contundència: “Hi ha polítics amb mentalitat de proxeneta, que ens veuen com a coses”. María Garzón, la número 3 de la llista, ha carregat contra els cossos policials, afirmant que “són masclistes i xenòfobs”, i ha reclamat que cal una feina de sensibilització i formació en aquest àmbit, així com entre els membres de la judicatura.

Gaspar Llamazares assisteix al vermut feminista que ha organitzat 'Actúa' a Madrid
Gaspar Llamazares assisteix al vermut feminista que ha organitzat ‘Actúa’ a Madrid | Nerea Rodríguez

 

Per la seva banda, la candidata d’Actua a l’alcaldia de Barcelona, Núria González, ha reivindicat un augment de la seguretat: “Estem lluitant per la nostra vida, ens estan matant”, ha dit, per seguidament denunciar que “la policia sempre actua a posteriori”, però que “la protecció hauria de ser sempre abans que passi res”. “Els homes han d’entendre que a les dones no se les mata, no se les pega”, ha reclamat, i ha lamentat que “les dones hem de lluitar per la condició d’humanes, que encara no ho som”. González ha opinat també que “a Catalunya s’està produint un augment brutal de la violència masclista”, perquè “fa molt de temps que no es fan polítiques socials, només es fa política de llaços i banderes, per les dues parts”.

 

Montserrat Múñoz, la número 2 de la llista i exalcaldessa de San Fernando de Henares, ha parlat específicament sobre l’ocupació. En aquest sentit, ha criticat que “totes les modificacions de lleis laborals s’han fet en contra de les dones” i ha denunciat que “el mercat laboral de les dones és majoritàriament precari i a temps parcial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa