El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament votarà sobre el referèndum i el procés constituent
  • CA
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont | Jordi Borràs

 

 

Passadissos, reunions, missatges de wattsapp i rodes de premsa durant tot el matí del PP, C’s i el PSC amb l’ojectiu comú d’evitar una nova votació al Parlament sobre el procés. Però finalment, la cambra catalana votarà per primera vegada en la seva història una proposta concreta de referèndum d’independència i de procés constituent amb un calendari molt clar. La Mesa del Parlament, on JxSí hi té majoria absoluta i no tenen vot ni la CUP ni el PP, ha desestimat la petició dels tres grups parlamentaris de reconsiderar l’admissió a tràmit de les resolucions conjuntes dels dos grups independentites que fan referència al referèndum i al procés constituent.

 

 

Els tres grups han presentat aquest matí les seves al·legacions, coincidents en el fet que al seu entendre, les resolucions vulneren les sentències del TC sobre la resolució del 9N que va aprovar el Parlament i també la suspensió per part del Constitucional de la votació de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent. 

Mesa del Parlament de Catalunya | Parlament

 

Després de reunir-se la Mesa del Parlament i també la Junta de Portaveus, s’ha comunicat que es manté l’esquema de votació previst per a totes les resolucions que va admetre ahir al vespre la Mesa. Aquest òrgan entén que no li correspon jutjar el contingut polític de les resolucions que han sortit d’un debat de política general, perquè és a l’hemicicle on s’han de debatre les propostes de cada grup parlamentari. 

 

 

El vicepresident primer de la Mesa del Parlament, Lluís Maria Corominas, ha explicat finalitzada la reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus que el PSC i C’s han votat a favor de la reconsideració, mentre que els altres cinc membres, de JxSí i CSQP, hi han votat en contra. El fonament jurídic de la decisió és l’article 152 del reglament del Parlament, que preveu la possibilitat de fer enrere una resolució només si “no és coherent amb el debat”,  i en aquest cas, la Mesa considera que ahir tots els grups parlamentaris van parlar del procés, i de fet, les resolucions de tots els grups en fan referència en un sentit o altre. Corminas ha remarcat que el Parlament ha de defensar “la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels grups parlamentaris”, i en aquest sentit, ha insistit que la Mesa no té la funció de jutjar políticament aquestes iniciatives. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa