El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament tramita una llei per “protegir” la municipalització de serveis públics
  • CA

 

 

El ple del Parlament ha donat llum verda a la tramitació de la proposició que la CUP ha presentat per modificar la Llei municipal de Catalunya i fer que els ajuntaments que municipalitzen serveis públics puguin incorporar com a treballadors de la corporació als empleats de les empreses privades que fins aquell moment gestionava el servei. Els vots de JxSí, PSC, CSQP i la CUP han pogut tombar l’esmena a la totalitat que havia presentat el PPC, i només els populars han donat suport al veto. Cs i el diputat no adscrit, Germà Gordó, han preferit abstenir-se. Així, ara la iniciativa inicia la seva tramitació al Parlament, passarà a debatre’s en comissió i podrà rebre les esmenes dels grups polítics.

La CUP ha presentat un text en què demana que es considerin treballadors públics i que s’incorporin com a tals a l’administració local els treballadors de les empreses contractistes de concessions d’obres o de serveis públics, per exemple, quan “els contractes s’extingeixin pel seu compliment, per la seva resolució, o si s’adopta el segrest o la intervenció del servei”. Els anticapitalistes han argumentat incloure aquest punt a la llei municipal de Catalunya amb la intenció, sobretot, de “protegir” els treballadors en processos de remunicipialització de manera que se’n garanteixi la “subrogació” per part de l’administració que passi a gestionar directament el servei.

La CUP ha presentat el text arran que alguns ajuntaments hagin iniciat processos de remunicipalització de serveis públics, “que no compten amb la deguda protecció jurídica” per part de l’Estat. Tal com diu l’exposició de motius de la modificació de la llei, la iniciativa pretén protegir els processos de remunicipalització de serveis públics, i sobretot els treballadors d’empreses i serveis que en siguin objecte per garantir-ne “en tot cas la subrogació en el nou ens públic o en l’administració que passi a gestionar directament el servei”.

Només el PPC havia presentat una esmena a la totalitat en oposar-se a la mesura de manera frontal, assegurant que la veritable motiu de la iniciativa és la “nacionalització de l’activitat econòmica”. “És una derogació de la llei de servei públic”, ha etzibat el diputat popular Sergio Santamaría en defensar que la proposta de la CUP és “una barbaritat jurídica” i un “retorn a la vella recepta comunista”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa